Economie

Akkoord bereikt over reductie lichthinder

LTO Glastuinbouw en Stichting Natuur en Milieu (SNM) hebben een akkoord bereikt om de lichthinder door kassen terug te dringen.

Redactie economie
6 October 2004 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Dat maakten beide organisaties dinsdag bekend. Nederland is een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Glastuinbouw veroorzaakt bijna de helft van het naar boven uitstralend licht. Steeds meer tuinders gebruiken kunstlicht om de groei van bloemen en planten te stimuleren.

LTO en SNM zijn het erover eens dat tuinders bestaande wettelijke regels, zoals verplichte zijafscherming, beter moeten naleven. Verder moeten zij gebruikmaken van al aanwezige energieschermen om het licht te weren. Het akkoord omvat ten slotte een stappenplan om per 1 januari 2008 de lichtkegels boven de kassen voor 95 procent af te schermen.

Beide partijen onderzoeken de komende maanden welke technische en economische mogelijkheden er zijn om het licht te reduceren. Het onderzoek moet verder de hinder meten bij burgers. De uitkomsten vormen vervolgens de basis voor regels en normen.

L. Reijnders van SNM toonde zich dinsdag tevreden met het akkoord. „Natuurmensen willen natuurlijk graag een afscherming van 100 procent. Maar in de praktijk blijkt 95 procent echt het maximum. Er blijven altijd kieren en warmte moet weg kunnen. We mogen met dit resultaat in onze handjes knijpen.”

Volgens Reijnders is het kunstlicht schadelijk voor mensen en dieren. „Het nachtelijke licht verstoort het bioritme. Een grutto bijvoorbeeld mijdt licht. Die verdwijnt dus uit gebieden met veel lichthinder.”

Het kostte voorman F. H. Hoogervorst van LTO Glastuinbouw de nodige moeite om zijn leden achter het akkoord te krijgen. „Vooral bij rozenkwekers is het stappenplan hard aangekomen. Toch aanvaarden ze dit plan, vooral omdat we als sector maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. De markt vraagt schone producten, daar past geen lichtvervuiling bij.”

Kosten voor de aanschaf van doeken om het licht voor 95 procent te weren komen voor rekening van de tuinders. Hoogervorst verwacht echter niet dat de kostprijs van de producten zal stijgen. De nieuwe doeken zorgen tegelijkertijd voor energiebesparing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer