Fractie LPF blijft vooralsnog bijeen
De leden van de Tweede–Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn lijken vooralsnog bij elkaar te blijven. Fractievoorzitter Herben heeft zijn functie beschikbaar gesteld en is opgevolgd door Van As. Herben heeft nu zijn handen vrij om voorzitter of vice–voorzitter van de partij te worden en die te hervormen.
De LPF–fractie had er dinsdag uren voor nodig om de gelederen weer te sluiten, nadat Herben een avond eerder had bekendgemaakt dat hij weer lid was geworden van de partij LPF. De fractie had zich daar in augustus nog van afgekeerd wegens de bestuurlijke en financiële puinhoop daar. Met de uitspraak van een kortgedingrechter in zicht koos Herben voor de bekende naam LPF in plaats van als anonieme fractie verder te moeten.
De kortgedingrechter in Den Haag besloot dinsdagochtend, zoals was verwacht, dat de fractie de naam LPF niet meer mocht voeren, omdat die toebehoort aan de partij. Alleen in vergaderingen in de Tweede Kamer mogen fractieleden namens de LPF spreken, omdat zij daar volgens de grondwet onschendbaar zijn. Volgens de nieuwe fractievoorzitter Van As kijken juristen nu of de uitspraak in hoger beroep kan worden aangevochten.
Met name Nawijn vond de stap van Herben om weer lid te worden van de partij LPF onverteerbaar. Hij noemde zijn fractieleider „niet betrouwbaar" en kondigde aan een nieuwe beweging te beginnen, ter rechterzijde van het politieke spectrum en „veel breder dan het Fortuynisme".
Kort daarna liet Nawijn weten voorlopig toch bij de fractie te blijven. Die zou hem dringend hebben verzocht op zijn schreden terug te keren. „Er is inmiddels wel wat veranderd", verdedigde Nawijn zijn draai. „Herben is nu geen fractievoorzitter meer."
Herben wil nu als voorzitter of vice–voorzitter van de partij de LPF „bestuurlijk en financieel" hervormen. Volgens Van As is een dergelijke bestuursfunctie niet te verenigen met het voorzitterschap van de fractie en heeft Herben daarom het veld moeten ruimen. Bovendien heeft Herben „de ruimte nodig" om zijn werk goed te kunnen doen, aldus de kersverse fractieleider.
Begin volgend jaar maakt de fractie de balans op over het werk van Herben bij de partij. Wat daarna gebeurt, is nog volstrekt onduidelijk.
De fractieleden hebben onderling afgesproken dat zij zelf mogen bepalen of ze weer lid worden van de partij LPF. Eerdmans sluit die stap voor zichzelf uit, Nawijn acht de kans ook erg klein maar voegde daaraan toe: „Ik zeg nooit nooit."
Na afloop van de vergadering erkende Herben dat deze affaire de LPF „zonder meer schade heeft opgeleverd". Volgens Van As zijn de verschillen tussen de fractieleden niet onoverbrugbaar.
Het partijbestuur van de LPF hield zich dinsdag afzijdig van alle perikelen in politiek Den Haag. ’s Avonds maakte het in een verklaring bekend de komende dagen te willen onderzoeken hoe fractie en bestuur verder moeten. In de verklaring wordt nadrukkelijk niet gerept over samenwerking tussen fractie en bestuur. Wel zeggen de bestuursleden blij te zijn met de terugkeer van Herben naar de partij. Het bestuur wil met hem een team formeren dat de organisatie en financiën van de LPF weer op orde moet brengen.