Binnenland

Drankjes betalen via chip in de arm

Afrekenen? Even de scanner langs de arm en er is betaald. Zo simpel is het vanaf dinsdag voor de VIP-bezoekers van de Baja Beach Club in Rotterdam. Zij krijgen een chip in hun arm geïmplanteerd die in de discotheek werkt als betaalmiddel.

ANP
5 October 2004 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

De zogenoemde Radio Frequency Identification Device (RFID) heeft zijn intrede in het uitgaansleven gedaan. RFID, een chip zo groot als een zandkorrel, wordt vooral genoemd als vervanger van de streepjescode. Nederlandse bibliotheken gebruiken het al in leenboeken en Schiphol en KLM hebben deze zomer een succesvolle test gedaan waarbij koffers met de chip werden uitgerust. In de Verenigde Staten wordt de technologie al gebruikt bij bijvoorbeeld supermarktketen Wal-Mart.

Niet alleen producten kunnen worden voorzien van RFID, maar ook mensen. Het inbrengen van de chip is een kleine ingreep en de chip is niet te zien onder de huid. De Baja Beach Club is naar eigen zeggen de eerste discotheek ter wereld die de onderhuidse chip heeft geïntroduceerd, in maart in de vestiging in Barcelona en nu in Rotterdam. De voordelen, gratis entree en betalen zonder portemonnee, lijken discotheekgangers aan te spreken. Dinsdag lieten al 25 mensen de chip implanteren en er volgen nog meer implantatiesessies.

„We hebben al ruim over de honderd aanmeldingen”, zegt woordvoerder Kjeld Piek. Een flink aantal, als je het vergelijkt met de in totaal veertig chiphouders in de vestiging in Barcelona. „Nederlanders staan er meer voor open”, meent Piek. „Daarnaast heeft Barcelona veel toeristen onder de klanten, die alleen naar de club gaan tijdens hun bezoek aan de stad. Rotterdam heeft meer trouwe bezoekers.”

Henny Hurkens, directeur van de eerder dit jaar ter promotie van de chip opgerichte Stichting RFID, noemt de Baja-actie „een geweldige marketingstunt.” „Het klinkt ook erg hip, dat onderhuids aanbrengen, maar de chip had ook aan een leuke hanger kunnen worden bevestigd. Dat werkt net zo goed.” Hurkens denkt dat de Rotterdamse club een voorloper is. „Ik ben ervan overtuigd dat we over een paar jaar allemaal zonder portemonnee op stap gaan.”

Aan de chip die Baja-bezoekers in hun arm krijgen, zijn volgens woordvoerder Piek geen gezondheidsrisico’s verbonden. „De Amerikaanse maker heeft het ontwerp uitvoerig getest”, aldus Piek. Ook over hun privacy -in Amerika woedt een felle discussie over de mogelijkheid tot consumentenspionage- hoeven de chiphouders zich geen zorgen te maken. De chip kan volgens Piek alleen op kleine afstand worden gelezen door de Baja-scanner. De klant kan niet buiten de club worden gevolgd.

Volgens Hurkens is het in Nederland nog niet eens mogelijk om iemand met een geïmplanteerde radiochip te volgen. „De chip is nu op een maximale afstand van zo’n tien tot vijftien meter te volgen, dus dat betekent dat je talloze palen in het land moet neerzetten om mensen overal te kunnen traceren.”

Tegen de tijd dat het wel mogelijk is een chiphouder te volgen, is er volgens Hurkens een exemplaar ontwikkeld met een aan- en uitknop zodat de eigenaar zelf kan bepalen wanneer hij traceerbaar is.

De Baja-chip kost 1000 euro, maar bevat wel meteen een tegoed van 1500 euro. Wie de chip zat is, kan een afspraak maken met de dokter om de chip te laten verwijderen. Het tegoed wat er dan nog eventueel op staat wordt niet uitgekeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer