PvdA: Glas en steen in Haarlemmermeer
In de Haarlemmermeer is plaats voor een glazen stad waar een belangrijk deel van de glastuinbouw naartoe kan, en een stenen stad ter grootte van Groningen. Dat heeft de PvdA-fractie in de Tweede Kamer geschreven in een stuk over de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, die maandag in de Kamer wordt behandeld.
De PvdA vindt dat de Haarlemmermeer nu nog een ’staat binnen een staat’ is, waar de luchthaven Schiphol en het ministerie van Verkeer en Waterstaat de scepter zwaaien. Hierdoor worden de mogelijkheden van het gebied niet goed benut. De combinatie van glastuinbouw en de luchthaven versterkt de internationale betekenis van de sector, meent de PvdA. Ook vermindert de bundeling de overlast die beide nu afzonderlijk, en op verschillende plaatsen in het land, veroorzaken. In de Haarlemmermeer is 1500 hectare beschikbaar voor de glastuinbouw, heeft de fractie berekend.
In het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep is verder plaats voor 30.000 tot 40.000 woningen. Samen met de bestaande kernen kan dit gebied uitgroeien tot een stad van 175.000 inwoners.
Het idee voor een nieuwe stad is niet nieuw. Eerder deze week pleitte werkgeversorganisatie VNO-NCW al voor een nieuwe stad, maar dan tussen Almere en Amersfoort. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer nog tegen de bouw van een nieuwe stad in de Bollenstreek.
De afgelopen weken kwamen uit alle hoeken van de samenleving plannen voor de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Zo wil boerenorganisatie LTO meer ruimte voor agrarische activiteiten, de recreatieondernemers meer bewegingsvrijheid voor hun sector en de natuurorganisaties betere bescherming van de natuur. LTO is vierkant tegen het plan van de PvdA. Volgens F. Hoogervorst rijdt het de al lopende herstructurering van de glastuinbouw volledig in de wielen. Hij hoopt dat dit „proefballonnetje” snel uiteenspat.
Wethouder M. Schoenmaker van de Haarlemmermeer zegt onaangenaam verrast te zijn door het PvdA-plan. Volgens hem is er al een groengebied gepland tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Schoenmaker stelt dat er in de Haarlemmermeer tot 2030 nog ruimte is voor hooguit 10.000 woningen, maar die zouden ten westen van Hoofddorp kunnen komen. De wethouder is wel voorstander van bundeling van de glastuinbouw, maar op een andere plaats dan de locatie die de PvdA nu heeft voorgesteld.
De Noord-Hollandse gedeputeerde H. Meijdam reageert positiever. „De Haarlemmermeer kan een goed alternatief zijn voor de bollenstad.” Wel vindt Meijdam het belangrijk dat de bewoners van de nieuwe stad genoeg groen kunnen vinden in de directe omgeving. De plaats die de PvdA in Haarlemmermeer voorstelt voor woningbouw vindt hij voor discussie vatbaar.
Milieudefensie vindt het „een goed plan”, maar had liever gezien dat de PvdA de gebieden die zij wil vrijwaren van glastuinbouw en woningen ook een beschermde status had toegedacht. „Dat doen ze niet. Dat is de zwakte in het verhaal.”