Gratis loopbaanadviezen vanwege coronacrisis zijn na maand al op
De 22.000 gratis loopbaanadviezen die het kabinet heeft aangeboden in de hoop de scheve verhoudingen op de arbeidsmarkt door de coronacrisis recht te trekken, zijn na een maand al op. Het maximumaantal inschrijvingen is bereikt, wat „al onze verwachtingen” overtreft, meldt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees.
Meer dan die 22.000 ‘ontwikkeladviezen’ kan de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering niet aan, meldt het ministerie. Mensen kunnen om deze adviezen vragen als zij in een sector werken of werkten die hard is getroffen door corona. In sectoren als de evenementenbranche, de reisbranche en de horeca zijn veel banen verloren gegaan, terwijl bijvoorbeeld de zorg juist staat te springen om arbeidskrachten.
Het kabinet hoopt mensen te helpen met de overstap naar een andere sector. „Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand met hen meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt”, zegt Koolmees. De bewindsman had niet verwacht zo snel door de gratis adviezen heen te zijn. Hij is blij dat zoveel mensen geholpen worden, „maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn.”
Voor de gratis adviezen heeft het kabinet 14 miljoen euro uitgetrokken, als onderdeel van het economisch noodpakket om de coronacrisis door te komen. Voor het omscholingsprogramma NL Leert Door is in totaal 50 miljoen euro opzij gezet, hoewel veel oppositiepartijen dat veel te weinig vinden. Er is ook geld gereserveerd voor loopbaanadviezen in 2021, benadrukt Koolmees.
Vakbond FNV stelt dat de enorme vraag al in april te voorspellen was. „Het bedrag dat hiervoor is uitgetrokken, was niet eens een doekje voor het bloeden”, vindt bondsbestuurder Judy Hoffer. Er moet heel snel geld bij om mensen zoveel mogelijk naar nieuw werk te begeleiden. FNV, dat betrokken is bij de loopbaantrajecten, kan volgens Hoffer veel meer aanvragen aan. „We hebben de infrastructuur en de bezetting nu op orde. Als er geld bij komt, kunnen we veel meer mensen helpen.”
Ook ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet verbaasd over de grote vraag naar loopbaanadviezen, gelet op de huidige tijd waarin in verschillende sectoren veel minder werk is, de perspectieven beperkt zijn en waarin er ruim 700.000 mensen in de NOW-regeling zitten. De kwestie onderstreept volgens de organisaties het belang van een stevige inzet op omscholing en een „leven lang ontwikkelen”.