Buitenland

Standpunten binnen EU over toetreding Turkije

Een besluit van de EU-regeringsleiders om met Turkije te gaan onderhandelen over een toekomstig lidmaatschap vereist unanimiteit. Een overzicht van de opvattingen binnen enkele -in dit verband belangrijke- landen.

A. A. C. de Rooij
5 October 2004 08:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Duitsland : De regering van sociaal-democraten en groenen, onder aanvoering van kanselier Schröder, is voorstander van deze uitbreiding van de Unie. De oppositie van christen-democraten daarentegen wil de betrokken natie geen volwaardig lidmaatschap, maar een bevoorrecht partnerschap aanbieden.(is0(

Frankrijk : President Chirac steunt de eventuele komst van de Turken binnen de EU, maar zijn eigen partij, de rechtse UMP, is tegen. Chirac heeft een referendum beloofd voordat er te zijner tijd sprake zal zijn van daadwerkelijke aansluiting.

Groot-Brittannië : De Labourregering van premier Blair spreekt zich onomwonden ervoor uit in december een datum te bepalen voor de start van de toetredingsonderhandelingen.

Italië : Premier Berlusconi schaart zich eveneens voluit achter het verzoek van Ankara om te mogen aanhaken. Binnen zijn coalitie huldigt de Lega Nord een ander standpunt. Ook het Vaticaan wil het islamitische Turkije buiten het in het christendom gewortelde Europa houden.

Nederland : De centrumrechtse regering van de huidige EU-voorzitter alsmede oppositiepartij PvdA staan, als Turkije naar het oordeel van de Europese Commissie voldoet aan de criteria, positief tegenover onderhandelingen. De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV), een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid, beveelt aan om pas over twee jaar met dat overleg te beginnen, nadat eerst nog verdere hervormingen zijn gerealiseerd.

Griekenland : De conservatieve premier Karamanlis vervolgt de door zijn socialistische voorganger Simitis ingeslagen weg van ontspanningspolitiek in de regio en juicht toelating van de buren toe. Het uitblijven van een oplossing voor de deling van Cyprus, tijdens overleg onder VN-toezicht eerder dit jaar, heeft geen verandering gebracht in die opstelling.

Cyprus : De Grieks-Cypriotische president Papadopoulos, aanvoerder van de internationaal erkende regering in Nicosia, houdt zich vooralsnog op de vlakte. Wel heeft hij gezegd: „Veto’s zijn voor de grote jongens”, wat erop duidt dat hij geen blokkade zal opwerpen.

Oostenrijk : Kanselier Schüssel verzet zich niet tegen onderhandelingen, mits niet op voorhand vaststaat dat die alleen kunnen resulteren in een volwaardig lidmaatschap. Hij wil de mogelijkheid openhouden van uiteindelijk een alternatieve vorm van samenwerking. Coalitiepartner FPÖ heeft gedreigd het kabinet te verlaten als Schüssel instemt met de start van de voorbereidende besprekingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer