Economie

Wijffels welkom als bruggenbouwer

SER–voorzitter Wijffels is welkom als bemiddelaar tussen het kabinet en de vakbeweging, maar over zaken als VUT, prepensioen en WAO valt niet meer te praten. Op deze punten kan niets meer worden veranderd. Dat zei de CDA–fractie maandag in de Tweede Kamer. Ook D66–fractievoorzitter Dittrich zegt dat zaken als VUT en prepensioen vastliggen.

ANP
5 October 2004 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Wijffels liet dit weekeinde weten wel op te willen treden als bemiddelaar om het gesprek tussen kabinet en vakbeweging weer op gang te krijgen. Net als de vakcentrales FNV, CNV en MHP vindt hij dat er dan wel iets te bemiddelen moet zijn. Pas als alle partijen de nut en noodzaak van een gesprek zien, heeft bemiddeling zin, vindt Wijffels. Hij wil op dit moment geen commentaar geven en wacht af wat er verder gebeurt.

CDA–fractievoorzitter Verhagen vindt de voorzitter van de Sociaal–Economische Raad (SER) een prima keus als bemiddelaar. Gepraat zou kunnen worden over onderwerpen als kinderopvang en de uitwerking van de levensloopregeling. De SER is het overlegorgaan tussen werkgevers, werknemers en enkele kroonleden aangesteld door het kabinet.

De FNV vindt een bemiddelaar niet veel zin hebben. De grootste vakcentrale ziet wel iets in een „informateur", die bij het kabinet nagaat waarom het op het gebied van VUT en prepensioen niet wil opschuiven en of daartoe toch nog mogelijkheden zijn. Wijffels zou die rol heel goed kunnen vervullen. „Hij is misschien in staat bij het kabinet een snaar te raken die wij en de demonstranten niet hebben kunnen raken", aldus de vakcentrale.

Wijffels zou voor het CNV de juiste keuze zijn als bemiddelaar. Herstel van het vertrouwen is belangrijk, vindt de vakcentrale. Gesproken moet echter kunnen worden over de VUT en het prepensioen.

Op dit moment ziet het daar niet naar uit. Kort na de massale demonstratie van zaterdag lieten de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Zalm (Financiën) al weten dat het kabinet niet van plan is concessies te doen op dit gebied.

„Het standpunt van het kabinet is in beton gegoten", aldus FNV–voorzitter De Waal. Bemiddeling heeft in zo’n situatie niet veel zin. Als het kabinet wel wil bewegen, dan willen wij graag onderhandelen, aldus de FNV. De vakcentrales kunnen de onderhandelingen dan zelf wel voeren.

De MHP ziet ook meer in verkennende gesprekken. „Een bemiddelaar zou in een soort pre–fase eerst alles op een rijtje moeten zetten en nagaan waar geschoven kan worden", aldus een woordvoerder van de MHP. „Wijffels zou daarvoor een juiste keuze kunnen zijn."

Het overleg tussen individuele bedrijven en bedrijfstakken en de vakbonden blijft intussen opgeschort. FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond, actief in sectoren als de industrie, handel en dienstverlening voeren voorlopig geen CAO–onderhandelingen. De vakcentrales FNV, CNV en MHP schortten begin september al het overleg met kabinet en werkgevers op tot en met 2 oktober, om hun handen vrij te hebben acties te organiseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer