Mondkapjesplicht wordt op de Wallen het slechtst nageleefd
De mondkapjesplicht die sinds begin deze maand geldt op een aantal drukke plekken in Amsterdam wordt op dit moment het slechtst nageleefd op de Wallen. Het beeld tot nu toe is dat hier 20 procent van de bezoekers uit zichzelf een mondkapje draagt, werd gemeld tijdens een technische sessie over de coronamaatregelen van de gemeenteraad. Nadat mensen hierover zijn aangesproken, doet uiteindelijk 80 procent er eentje op.
Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het om een voorlopig en wisselend beeld, aangezien de officiële evaluatie van het experiment met de mondkapjesplicht pas eind augustus plaatsvindt. De reden dat op de Wallen zo weinig mensen een mondkapje dragen, heeft te maken met het wisselende publiek van dagjesmensen en toeristen.
In Amsterdam is het sinds 5 augustus verplicht op vijf drukke locaties mondkapjes te dragen. Momenteel gaat het op de markt op Plein ’40-’45 het beste, waar naar schatting 80 procent van de bezoekers uit zichzelf een mondkapje draagt.
Ook in de Kalverstraat, Nieuwendijk en de Albert Cuypstraat is het dragen van een mondkapje verplicht. De veiligheidsregio kwam hiermee omdat het door de drukte op deze plekken niet lukt 1,5 meter afstand te houden.
Wie zich niet aan de mondkapjesplicht houdt, riskeert een boete van 95 euro. Burgemeester Femke Halsema zei donderdag tegen de gemeenteraad dat er tot nu toe weinig boetes zijn uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje, omdat het Openbaar Ministerie nog geen code voor de boete - waarop die moet worden geschreven - had bepaald. Inmiddels is dat wel gebeurd, hoorde ze tijdens de vergadering. Volgens de burgemeester konden er wel bekeuringen worden uitgedeeld aan de hand van het niet houden aan de 1,5 meter afstand en het geen gehoor geven aan een ambtelijk bevel. Aangezien het dan gaat om een bedrag van 395 euro, is hier tot nu toe „zeer terughoudend” mee omgegaan, aldus Halsema.
Volgens politiecommissaris Jan Pronker heeft er sinds het kabinet de maatregelen versoepelde een behoorlijke gedragsverandering plaatsgevonden. Handhaving alleen kan in zijn optiek het tij niet keren en moet een aanvulling zijn, zoals op de eerdere intelligente lockdown wat volgens hem goed werkte. Het dragen van mondkapjes werd volgens Pronker in het begin goed nageleefd maar het is inmiddels verslapt. „Als we mensen erop aanspreken, zetten ze hem wel op om hem vervolgens 15 tot 20 meter verderop weer af te zetten.”