Binnenland

Nachtclubs en discotheken willen duidelijkheid en perspectief

Nachtclubs en discotheken zijn teleurgesteld over het uitblijven van duidelijkheid en perspectief voor de branche, die nog altijd de deuren gesloten moet houden. De organisatie Nachtbelang stuurt daarom een brief naar premier Mark Rutte als noodkreet. Koninklijke Horeca Nederland vindt het niet hebben van perspectief frustrerend.

ANP
19 August 2020 11:58Gewijzigd op 16 November 2020 20:08

Aanvankelijk was aangekondigd dat op 1 september discotheken en nachtclubs weer open konden, als de omstandigheden rond corona zich goed ontwikkelden. Maar Rutte zei dinsdagavond dat hij hier „niet optimistisch over is”.

Nachtbelang zegt dat veel ondernemers inmiddels radeloos zijn en ook teleurgesteld in de overheid. „Voor de grote groep getroffenen en ellende die achter de situatie schuilgaat is geen enkel begrip”, zegt Jeroen van Broekhoven van de belangenorganisatie. „Er wordt op geen enkele manier aangegeven waarom wij vrijwel als enigen de uitzondering zijn en wanneer en hoe we eventueel wel open zouden mogen.”

De sector heeft volgens hem een protocol opgesteld, waarin wordt geschetst hoe zij veilig kunnen heropenen met goede ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck. „Zaken die niet worden gewaarborgd tijdens de vele illegale feestjes die nu worden bezocht door jongeren.”

„Namens 100 clubs, 4500 bedrijven die in de nachtelijke uren opereren en ongeveer 75.000 medewerkers roepen wij u op om samen met ons te werken aan een veilig perspectief voor de nachthoreca”, aldus de briefschrijvers aan Rutte.

Koninklijke Horeca Nederland zegt dat het water horecaondernemers van ‘clubs en nightlife’ aan de lippen staat. Volgens een woordvoerster van de organisatie wordt nu geen enkel perspectief geboden en dreigt voor veel zaken faillissement.

„Om een verantwoorde heropening mogelijk te maken, heeft Nachtbelang op 1 juli een protocol en manifest bij het kabinet en Tweede Kamerleden ingediend en overhandigd. Net als in de luchtvaartbranche, zal de sector het risico op besmetting beperken door onder andere te zorgen voor juiste ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck. Bovendien zijn betrokken bedrijven gewend te werken met crowdmanagement, een strikt deurbeleid en toezicht op gasten. Daarom weten zij bij uitstek hoe ze op een verantwoorde manier hun deuren kunnen openen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer