Gsm gevaarlijker dan alcohol
Telefoneren tijdens het autorijden is gevaarlijker dan rijden met een slok op. Dat blijkt volgens het Japanse persbureau Kyodo uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Direct Line Insurance, een verzekeringsbedrijf in Groot-Brittannië.
Zelfs gebruikers van een gsm met headset maken een grotere kans op een ongeval in vergelijking met mensen die hun auto besturen na het drinken van enkele glazen alcohol. De verzekeraar vindt dat telefonerende weggebruikers in het Verenigd Koninkrijk even hard moeten worden aangepakt als mensen die hun voertuig besturen terwijl ze dronken zijn.
Tijdens de test werd het rijgedrag van twintig mannen en vrouwen vergeleken in vier verschillende situaties. Het ging om ’gewoon’ autorijden, telefoneren tijdens het besturen van een auto, telefoneren met behulp van een headset tijdens het rijden en rijden onder invloed van alcohol.
De reactiesnelheid van telefonerende weggebruikers ligt een halve seconde lager dan die van bestuurders die zich volledig concentreren op het autorijden. Bellers leggen het op dit punt in de auto ook af tegen drankrijders, hoewel het verschil iets kleiner is.
Bij een gemiddelde snelheid van 112 kilometer per uur heeft een normale weggebruiker 31 meter nodig om te reageren. Dronken bestuurders hebben 4 extra meter nodig en bestuurders met een headset reageren na 39 meter. Afgemeten laatste is de bellende automoblist met de gsm in de hand. Die reageert doorgaans pas na 45 meter.
De onderzoekers trekken voorts de opvallende conclusie dat dronken mensen veel minder moeite hebben om hun auto te besturen dan mensen die een gesprek voeren, ongeacht of dat gebeurt via een gsm of met een andere inzittende.
In Nederland wordt op 30 maart een verbod op handmatig mobiel bellen in de auto van kracht. Overtreders krijgen een boete van 138 euro.