Economie

Verzekeraar Aegon gaat hard onderuit op Damrak

Aegon is donderdag hard onderuitgegaan op de beurs in Amsterdam, en trok de AEX-index daarbij omlaag. Beleggers reageerden teleurgesteld op het intrekken van de financiële doelstellingen door de verzekeraar. Ook de andere Europese beurzen deden een stap terug na de recente sterke opmars. Elders in Europa kwamen grote bedrijven als Carlsberg, Deutsche Telekom, RWE, TUI en Thyssenkrupp met cijfers.

ANP
13 August 2020 18:02Gewijzigd op 16 November 2020 20:06

Aegon was de grote verliezer in de AEX met een koersval van meer dan 15 procent. De verzekeraar zag de nettowinst in de eerste jaarhelft fors dalen door de coronacrisis en trok zijn financiële verwachtingen voor 2020 en volgend jaar in. Ook zet het bedrijf het mes in het dividend. Aan het einde van het jaar zal de nieuwe topman Lard Friese, die aantrad in mei, de nieuwe financiële doelen presenteren.

Mede door het forse koersverlies van Aegon sloot de hoofdindex aan het Damrak 0,9 procent lager op 569,95 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 813,13 punten. Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,5 procent.

Er waren meer stevige verliezers in Amsterdam. Olie- en gasbedrijf Shell zakte bijvoorbeeld 3,7 procent. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde zijn verwachtingen voor de olievraag door de aanhoudende malaise in de luchtvaartsector.

In Frankfurt raakte Thyssenkrupp dik 16 procent kwijt. Het Duitse staal- en industrieconcern kreeg in het afgelopen kwartaal een flinke tik door de coronacrisis. Vooral de malaise in de auto-industrie, zijn belangrijkste afzetmarkt, zette de prestaties onder druk. Ook TUI (min 6,2 procent) heeft zwaar te lijden onder de virusuitbraak. De reisorganisatie had afgelopen kwartaal vrijwel geen inkomsten door de reisrestricties om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deutsche Telekom klom ruim 1 procent. Het moederbedrijf van T-Mobile Nederland verhoogde de verwachtingen voor dit jaar. In Kopenhagen zakte Carlsberg zo’n 6 procent. De Deense bierbrouwer voorziet dit jaar een fors lagere winst als gevolg van de coronacrisis.

Verder daalde Airbus in Parijs ruim 2 procent. De Amerikaanse overheid houdt vast aan de hogere importheffing op toestellen van de vliegtuigbouwer. Daarmee zijn toenaderingspogingen van Europese zijde in het slepende conflict met de Verenigde Staten rond Airbus tot dusver vruchteloos gebleken.

De euro was 1,1820 dollar waard, tegen 1,1794 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 42,42 dollar. Brentolie werd eveneens 0,6 procent goedkoper, op 45,16 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer