Economie

FNV overweegt KLM voor rechter te dagen na uitstel loonsverhoging

Vakbond FNV overweegt naar de rechter te stappen omdat KLM eenzijdig een eerder overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers tot nader order uitstelt. Volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink, die de belangen behartigt van het grondpersoneel bij de luchtvaartmaatschappij, is de actie van KLM „schandalig”.

ANP
13 August 2020 16:39Gewijzigd op 16 November 2020 20:06

„Dit kan helemaal niet”, stelt hij in een eerste reactie. De verhoging was afgesproken in de cao en zou ingaan per 1 augustus. KLM deed eerder al een verzoek aan de vakbewegingen om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over een totaalpakket aan maatregelen. Maar daar had Van den Brink ’nee’ tegen gezegd.

„KLM ontvangt steun uit de NOW. Daarbij hoort dat ze de lonen gewoon blijven uitbetalen. Let wel, dit staat los van de reorganisatie van het bedrijf. Als er minder werk is dan zijn er minder mensen nodig. Maar dat moet dan netjes opgelost worden.” Volgens de vakbondsman zou het uitstellen van de loonsverhoging een „verkeerd signaal” zijn. FNV beraadt zich op vervolgstappen. „We hebben nog niks besloten. Maar een kort geding is een van de stappen waar we nu aan denken.”

Bij KLM zijn meerdere vakbonden actief. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) laat weten dat het nieuws als een complete verrassing komt. De bond voor stewards en stewardessen spreekt van „een uitzonderlijke stap”, aangezien KLM volgens VNC formeel niet eenzijdig cao-afspraken kan wijzigen. „Ook uitzonderlijk omdat de VNC wel degelijk heeft aangegeven bereid te zijn om over de 2,5 procent te praten, maar dan wel in een totaal pakket dat nodig is om te zorgen dat KLM deze crisis overleeft”, laat de bond weten.

Bij pilotenbond VNV wordt wel positief gereageerd op het uitstel van de loonsverhoging. De organisatie vindt het verstandig dat deze kostenverhoging bij KLM nu even niet wordt doorgevoerd. Maar de wijze waarop KLM dit eenzijdige besluit oplegt, kan bij de piloten niet op begrip rekenen. „Hiermee wordt een overlegverplichting en arbeidsrecht terzijde geschoven zonder daar goede redenen voor te hebben. Wij betreuren daarom de eenzijdige actie van KLM in een tijd waar samenwerking juist cruciaal is.”

Ook vakbond CNV accepteert het loonslot. Bestuurder Michiel Wallaard van de bond had de beslissing van KLM al zien aankomen en vindt het ook eerlijk tegenover „de belastingbetaler die via de overheid nu zoveel geld steekt in de maatschappij”. Wel benadrukt hij dat het uitstel geen afstel mag worden. Ook heeft Wallaard aanmerkingen op het feit dat KLM de maatregelen eenzijdig oplegt zonder dat er een overeenstemming is bereikt met de vakbonden. „Dat is tamelijk ongepast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer