Economie

ABN AMRO schrapt 800 banen bij zakenbank

ABN AMRO grijpt hard in bij zijn zakenbank. Het financiële concern trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa. In de reorganisatie die wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar verdwijnen 800 van de circa 2500 banen bij de zakenbank. Vooral buiten Nederland gaan er banen verloren. In Nederland zet de bank een streep door ongeveer 150 arbeidsplaatsen.

ANP
12 August 2020 10:38Gewijzigd op 16 November 2020 20:05

De ingreep staat volgens topman Robert Swaak los van de coronacrisis. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Azië en Australië bedient de bank nu nog klanten in de olie- en gassector, grondstoffenbranche en transport en logistiek. Maar het lukt ABN AMRO, ooit een grote internationale bank met veel wereldwijde ambities, al jaren niet om met dit werk aan de eigen doelstellingen voor winstgevendheid te voldoen. Diverse probleemdossiers in deze activiteiten, onder meer in Singapore, zadelden het concern eerder met forse verliezen op.

„Bij mijn aanstelling eerder dit jaar heb ik de review van de zakenbank meteen tot een van mijn topprioriteiten gemaakt”, geeft Swaak aan. In Europa ziet hij nog wel kansen voor de zakenbank. „Dit is een gebied dat we goed kennen en waar we schaal kunnen ontwikkelen. Vooral schaal is erg belangrijk.” Er is besloten buiten Europa wel met zogeheten clearing-werk, activiteiten rondom het verwerken van financiële transacties, door te gaan. „Clearing is eigenlijk typisch Nederlands, en daar willen we mee doorgaan.”

ABN AMRO telt in totaal bijna 18.700 banen. Achter de schermen werkt Swaak ook nog aan het uitstippelen van een nieuwe strategie voor de bank als geheel. Daarover wordt in november een update verwacht.

In het tweede kwartaal is ABN AMRO onder druk van de coronacrisis opnieuw in de rode cijfers gedoken, net als in het eerste kwartaal. Onder de streep kwam de bank dit keer 5 miljoen euro tekort. Een jaar eerder ging nog een nettowinst van 693 miljoen euro in de boeken. Swaak wijst erop dat het nettoverlies vooral komt door de forse kredietverliezen bij de bank.

ABN AMRO moest in totaal 703 miljoen euro apart zetten voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Daarbij moest de bank een forse voorziening nemen vanwege het fraudeschandaal bij de Duitse betalingsdienstverlener Wirecard. Vanwege de ontwikkelingen heeft ABN AMRO zijn verwachtingen voor de kredietverliezen in heel dit jaar met 400 miljoen euro opgevoerd. De bank denkt in 2020 nu 3 miljard euro in de stroppenpot te moeten stoppen. Waarschijnlijk pakken de voorzieningen in de tweede helft van het jaar wel lager uit dan in de eerste helft van het jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer