Robeco nog actiever op internet
Vermogensbeheerder Robeco heeft vorig jaar 40 procent minder winst geboekt. Het Rotterdamse bedrijf maakte 90,7 miljoen euro winst, tegen 153,9 miljoen euro in 2000.
De groep zag de inkomsten met eenzesde teruglopen, voornamelijk door het slechte beursklimaat. „We zijn weer terug op normaal niveau”, stelde bestuursvoorzitter G. Daeninck donderdag bij de presentatie van de cijfers.
De winst had nog lager kunnen uitvallen als Robeco niet een flinke belastingmeevaller had gehad. In 2001 droeg het slechts 11 miljoen af aan de fiscus, tegen 80 miljoen het jaar daarvoor. De meevaller vloeide voort uit de afschrijving van goodwill op de aankoop van Harbor Capital in de Verenigde Staten.
De Robeco Groep is volledig eigendom van Rabobank. Om te groeien is Robeco echter al een jaar op zoek naar een tweede aandeelhouder. In vijf jaar wil de vermogensbeheerder groeien naar ruim 400 miljard euro vermogen in beheer. In 2001 kwam het totaal uit op 104,5 miljard. Het is daarmee nummer dertig in Europa, dezelfde plek als vorig jaar. Toen ontvouwde Robeco de ambitie naar de top-15 door te stoten.
Belangrijkste voorwaarde voor die groei blijft een alliantie. Het zoeken naar een partner werd vorig jaar al aangekondigd, maar laat nog op zich wachten. Robeco-topman Daeninck gaf wel aan dat er goed rondgekeken wordt, maar wenste gisteren aan de zoektocht naar een partner weinig woorden vuil te maken.
Hij ontkende dat de gesprekken met Rabobank, die nog steeds gaande zij over dit onderwerp, een drempel opwerpen. „We hebben van Rabobank de toestemming om onder voorwaarden naar een partner te zoeken.”
Naast het zoeken van een grote partner op het continent bereidt Robeco tevens de aankoop voor van een middelgrote vermogensbeheerder in het Verenigd Koninkrijk. „Het is heel moeilijk om zelfstandig voet aan de grond te krijgen in Engeland”, weet Daeninck, die dit jaar zijn slag denkt te kunnen slaan. Een middelgrote partner heeft in de ogen van Robeco een omvang van 50 tot 60 miljard aan beheerd vermogen.
Donderdag maakte Robeco tevens bekend het Rotterdamse Transtrend over te nemen, te beginnen met een belang van 49 procent. Transtrend heeft een beheerd vermogen van 310 miljoen euro, dat voornamelijk in zogeheten hedge funds is gestoken. „Het is een goede aanvulling op onze tak van alternatieve beleggingen, die in een portefeuille een minder riskant alternatief bieden voor aandelen en obligaties”, aldus Daeninck. Over vijf jaar wil Robeco volledig eigenaar worden.
Naast deze uitbreidingen werkt Robeco aan wat het bedrijf zelf „organische groei” noemt, de uitbouw van bestaande activiteiten. Zo gaat het de Robeco Direct-formule, klanten via internet en telefoon benaderen, de komende jaren uitbreiden over Europa, te beginnen met België en Frankrijk. Ook zullen bestaande klanten actiever worden benaderd met adviezen.
„Veel van onze particuliere klanten hebben nu nog een portefeuille die niet bij hun risicoprofiel past”, zo omschreef Daeninck. Volgens hem kan met goed advies nog veel winst behaald worden, ook voor Robeco. Veel van de in totaal 500.000 klanten zijn mensen met een vermogen van 50.000 tot 250.000 euro. „Een groep die de komende twee jaar in Nederland alleen al van 1 miljoen tot 1,3 miljoen zal groeien.”