Buitenland

Politieagent gedood bij rellen in Beiroet

BEIROET (ANP/RTR.DPA.AFP). Een politieagent is zaterdag in de Libanese hoofdstad Beiroet om het leven gekomen tijdens rellen die uitbraken bij protesten tegen de regering. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

ANP/RTR/DPA/AFP
8 August 2020 19:00Gewijzigd op 16 November 2020 20:03

Zeker 130 demonstranten raakten gewond bij de botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten. Ruim dertig van hen werden naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht en ruim honderd werden ter plaatse behandeld, aldus het Libanese Rode Kruis.

Vier dagen na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet hadden demonstranten geprobeerd de barricades voor het parlement te doorbreken. Ze gooiden onder meer met stenen naar de politie. De veiligheidstroepen gebruikten massaal traangas om de demonstranten tegen te houden. De politie schoot ook met rubberkogels.

Een groep demonstranten onder leiding van gepensioneerde Libanese legerofficieren bestormde het ministerie van Buitenlandse Zaken en verklaarde het gebouw tot hoofdkwartier van de revolutie. De activisten hingen een grote poster op met de slogan „Beiroet is de hoofdstad van de revolutie”. Ze verbrandden ook een portret van president Michel Aoun.

Op het Plein der Martelaren tussen de haven en het centrum van de stad demonstreerden ook nog duizenden mensen vreedzaam tegen de politieke leiding. Ze geven de regering de schuld van de explosie, waarbij bijna 160 doden en meer dan 6000 gewonden vielen. Ook beschuldigen ze de politieke elite van corruptie en verwijten zij deze ervan nog geen hand te hebben uitgestoken om de getroffen mensen te helpen. Verder werd er gerouwd om de vele doden.

De demonstranten riepen slogans als „het volk wil de val van het regime” en droegen spandoeken met teksten als „Ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars”.

Activisten hadden opgeroepen tot de demonstratie op sociale media onder het motto ‘Rechtvaardigheid voor de slachtoffers, wraak op de overheid’. Al sinds oktober vorig jaar zijn er massale protesten tegen de regering. De demonstranten eisen vergaande politieke hervormingen. Ze beschuldigen de politieke elite van corruptie.

Eerder zaterdag maakten het hoofd van de Christelijke Kataeb partij Sami Gemayel bekend dat hij en zijn twee medeparlementariërs opstappen uit het 128 leden tellende parlement. Hij zei dat tijdens de begrafenis van de secretaris van de partij die dinsdag omkwam bij de ontploffing. Gemayel is een uitgesproken criticus van Aoun en premier Hassan Diab.

Diab heeft zaterdagavond gezegd dat hij maandag een voorstel gaat indienen om vervroegde verkiezingen te houden. Dit om de politieke impasse te doorbreken die het land elke dag dieper in de politieke en economische crisis stort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer