Mensen willen extra in pensioen investeren
Nederlanders zijn bereid 6,5 miljard extra te investeren in een goed pensioen.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 1200 mensen dat is uitgevoerd door pensioenverzekeraar Zwitserleven. De resultaten zijn donderdag gepresenteerd op de Zwitserleven Pensioendag in Amstelveen.
Van de werkende mensen is 85 procent bereid zelf aanvullend geld te steken in een goed pensioen. Voor een goede oudedagsvoorziening is 39 procent van de ondervraagden bereid vakantiedagen in te leveren. Een op de zes wil daarvoor per week langer werken en 13 procent is bereid de lease-auto in te leveren.
Driekwart van de mensen wil voor zijn 62e jaar stoppen met werken en slechts 1 procent is bereid na het 65e jaar door te blijven werken.
Als deeltijdpensioen mogelijk is, dan zou tweederde van de ondervraagden daarvan gebruik willen maken. Eenderde zou dan voor zijn 59e jaar met deeltijdpensioen willen gaan.
Over de kabinetsplannen wordt in het onderzoek zeer negatief geoordeeld. De plannen zelf worden gemiddeld met een rapportcijfer 4,3 beoordeeld. Uitschieters zijn de plannen rond prepensioen (3,4) en VUT (3,5). Ondanks de plannen van de overheid om de arbeidsparticipatie te verbeteren, blijft werkend Nederland bij haar voornemens om eerder te stoppen met werken: 74 procent van de ondervraagden geeft aan voor zijn 62e jaar te willen stoppen met werken. Slechts 1 procent is bereid om na zijn 65e jaar door te werken. De vakbonden en de belangrijkste oppositiepartijen beslissen waarschijnlijk maandag of zij een referendum proberen te organiseren tegen de afschaffing van het prepensioen. Dat hebben de vakcentrales FNV en CNV gisteren gezegd.
GroenLinks lanceerde het idee voor het referendum in juni. Volgens een woordvoerder van de partij nemen de partners zo snel mogelijk na de demonstratie op 2 oktober in Amsterdam een beslissing. Om een referendum mogelijk te maken, moeten de bonden en de partijen in eerste instantie 40.000 handtekeningen verzamelen. Daarna moeten nog eens 600.000 burgers een handtekening zetten.