Ook in buurlanden ligt de ’R’ onder een vergrootglas
Nu veel Europese landen het aantal coronabesmettingen weer flink zien stijgen, wordt ook steeds vaker gesproken over een mogelijke ‘tweede golf’ van de epidemie. Daarom wordt ook in buurlanden van Nederland nauwlettend gekeken naar het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus om zich heen grijpt.
Het reproductiegetal wordt vaak simpelweg de ’R’ of ’R0’ genoemd. Een R-waarde van 1 betekent dat een besmet persoon gemiddeld één ander infecteert. Als de ’R’ hoger ligt, neemt de epidemie in hevigheid toe. In Nederland is het reproductiegetal gedaald naar 1,20, maakte het RIVM dinsdag bekend.
Het getal ligt in omliggende landen volgens recente cijfers ook boven de 1. Het Belgische instituut Sciensano stelt dat het reproductiegetal in de periode 26 juli tot 1 augustus naar schatting 1,082 bedroeg. Media in Duitsland berichten dinsdag dat de R-waarde daar momenteel op ongeveer 1,09 uitkomt.
Dat reproductiegetal geeft niet altijd een volledig beeld van de situatie in een land. De Britse overheid maakte eind juli melding van een R-waarde van 0,8 tot 0,9, maar erkende ook dat die cijfers volgens experts mogelijk te optimistisch waren.
In Frankrijk is eind vorige maand een reproductiegetal gemeld van 1,3, maar binnen landen kan sprake zijn van grote regionale verschillen. In het onder toeristen populaire Bretagne steeg de R-waarde tussen 10 en 14 juli van 0,92 naar 2,62. In de Spaanse kuststad Barcelona steeg de ’R’ onlangs naar 3, om vervolgens weer te dalen.