Buitenland

Conflict VS en OPCW zit muurvast

In de machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en directeur-generaal José Maurício Bustani van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is vrijdagavond een patstelling ontstaan.

ANP/RTR
22 March 2002 00:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Washington wil dat Bustani aftreedt; de Braziliaan weigert zijn functie neer te leggen. Een Amerikaanse motie om Bustani tot aftreden te dwingen, behaalde gisteren in de Uitvoerende Raad (EC) niet de nodige tweederde meerderheid. Een Braziliaans tegenvoorstel behaalde echter evenmin de nodige meerderheid. De vierdaagse zitting van de Raad eindigde zonder dat er een oplossing is gevonden voor de vertrouwenscrisis.

De VS zullen nu proberen een buitengewone vergadering van de conferentie van lidstaten bijeen te roepen. Washington heeft daarvoor de steun nodig van minimaal een derde van de 145 lidstaten, dus van 49 landen.

De Amerikanen hebben tegen Bustani persoonlijk gezegd dat zij hem weg willen hebben omdat de OPCW een andere managementstijl nodig zou hebben. In Washington uitten regeringsfunctionarissen echter ook kritiek op „initiatieven” die Bustani niet had moeten ontplooien.

Van Braziliaanse politieke bronnen is daarentegen vernomen dat de VS verbolgen zouden zijn over vermeende inspanningen van Bustani om Irak over te halen om weer internationale wapeninspecteurs toe te laten. Daarmee zou voor Washington een voorwendsel wegvallen voor de aanval die president Bush graag op het Arabische land wil uitvoeren.

Bustani zegt namens zijn woordvoerder dat hij inzake Irak slechts heeft gedaan wat zijn plicht is inzake alle 48 landen die nog geen lid zijn van de OPCW: erop aandringen dat zij ook lid worden.

Bustani maakt er een principekwestie van dat het hoofd van een internationale organisatie niet onder druk van een lidstaat aftreedt, ook al gaat het om een belangrijke contributiebetaler. De VS betalen 22 procent van de OPCW-begroting. Bustani is bang voor precedentwerking voor de onafhankelijkheid van internationale organisaties in het algemeen.

Van diplomatieke bronnen is vernomen dat bij de stemming achter gesloten deuren zeventien van de 41 raadsleden het Amerikaanse voorstel steunden, vijf steunden Bustani en achttien landen onthielden zich van stemming. Eén land was niet vertegenwoordigd. Van Europese diplomatieke bronnen verluidt dat Bustani in deze situatie maar beter kan aftreden in het belang van de organisatie.

De OPCW ijvert sinds 1997 vanuit het Haagse Statenkwartier voor de algehele, wereldwijde afschaffing van alle chemische wapens. De OPCW is een losjes aan de VN gelieerde, internationale verdragsorganisatie met 145 lidstaten, waaronder Nederland. Zij is de enige internationale organisatie die apart is opgericht om toezicht te houden op de afschaffing van een hele categorie massavernietigingswapens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer