EU schaft Amerikaans coronamedicijn aan voor 63 miljoen euro
De Europese Unie stelt vanaf begin augustus het coronamedicijn remdesivir beschikbaar aan de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie heeft hiervoor dinsdag een eerste contract ter waarde van 63 miljoen euro gesloten met de Amerikaanse farmaceut Gilead.
Met deze eerste levering van het middel met de merknaam Veklury kunnen ongeveer 30.000 patiënten met ernstige Covid-19-symptomen worden behandeld. De Europese Commissie zorgt voor een eerlijke verdeling, daarbij geadviseerd door het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
Volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) is de overeenkomst met Gilead „een belangrijke stap vooruit in ons gevecht om deze ziekte te overwinnen”. Ondertussen wordt een volgende aanbesteding voorbereid voor de periode vanaf oktober.
Remdesivir wordt toegediend aan mensen met een longontsteking die extra zuurstof nodig hebben. Het medicijn kan het herstel van coronapatiënten met meerdere dagen versnellen. Het is het eerste medicijn tegen de virusziekte dat EU-breed wordt toegestaan. De Europese Commissie gaf begin deze maand toestemming.
Nederland heeft een eigen voorraad remdesivir, waarvan het ministerie van Volksgezondheid eerder zei dat die voldoende is.