Buitenland

Russische regering steunt verdrag Kyoto

Eindelijk heeft Rusland zijn steun uitgesproken voor het Koyoto–protocol. Na jaren van touwtrekken worden internationale afspraken over de bescherming van het klimaat van kracht. Dit betekent dat landen de uitstoot van broeikasgassen als kooldioxide fors moeten verminderen.

ANP/RTR/AFP
30 September 2004 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:42

Staatssecretaris Van Geel van Milieu noemde donderdag het Russische besluit van „ontzettend grote betekenis”. Al in 1997 sprak de internationale gemeenschap in het Japanse Kyoto vergaande verplichtingen af, maar pas met de instemming van Rusland kan het echt in werking treden. Voorwaarde is namelijk dat zeker 55 landen, die samen verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van tenminste 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen, meedoen.

Daarnaast zit er volgens de CDA–bewindsman een belangrijke psychologische betekenis aan de Russische steun. „Het biedt een morele basis om anderen in de toekomst te bewegen ook mee te doen.” Van Geel verwijst daarmee naar de VS en ontwikkelingslanden, die niet meedoen met het protocol. Greenpeace wijst er op dat de VS de meeste CO2 uitstoten.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is verheugd over het nieuws uit Moskou. „Dit is een groot succes in de strijd tegen klimaatverandering op aarde”, zei een woordvoerder van voorzitter Prodi.

Russische media meldden donderedag dat De Russische regering zijn goedkeuring heeft gegeven aan het Kyoto–protocol. Het kabinet heeft een ontwerp van het protocol naar het parlement gestuurd, dat het akkoord moet ratificeren.

Van Geel hield nog wel een slagje om de arm, omdat hij nog geen officiële bevestiging van het bericht had gehoord. Moskou heeft lange tijd twijfel gezaaid over de bereidheid Kyoto te ratificeren. In mei liet president Poetin echter weten vaart te zetten achter de ratificatie. Dat gebeurde na de beslissing van de Europese Unie om Rusland te steunen in de poging lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie.

Meedoen heeft grote financiële voordelen van Rusland. Landen die minder vervuilen dan Kyoto hun toestaat, mogen hun ’overschot’ verkopen aan landen die juist te veel vervuilen. Omdat de economie in Rusland in elkaar is gestort, en de uitstoot dus is verminderd omdat simpelweg de fabrieken zijn gesloten, kan het land met deze emissiehandel miljarden verdienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer