EU-president biedt Nederland fors hogere korting op EU-afdracht
Nederland krijgt volgens het nieuwste compromisvoorstel van EU-president Charles Michel een fors hogere korting op de jaarlijkse EU-afdracht. Die zou stijgen van ruim anderhalf miljard euro naar meer dan 1,9 miljard euro. Ook mag Nederland 25 procent in plaats van de huidige 20 procent houden van de douaneheffingen die met name in de Rotterdamse haven namens Brussel worden geïnd, staat in het nieuwe voorstel. Michel hoopt daarmee na dagenlange onderhandelingen de Europese leiders op één lijn te krijgen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds.
Dat herstelfonds, dat in totaal 750 miljard euro groot blijft, bevat in het nieuwe voorstel 390 miljard euro aan subsidies. Aanvankelijk was dat 500 miljard euro, maar dat is door Michel al naar beneden gebracht tot 450 miljard. De rest bestaat voornamelijk uit leningen. Nederland en zijn ‘zuinige’ bondgenoten kunnen alleen met zoveel subsidies leven als er wat tegenover staat, maakten ze eerder duidelijk. Michel komt Nederland daarin met de hogere korting en douanevergoedingen stevig tegemoet.
Ook de Nederlandse wens om subsidies te kunnen dwarsbomen voor landen die te weinig werk maken van hervormingen, nam Michel eerder al in grote lijnen over.
De meerjarenbegroting van de Europese Unie voor 2021 tot en met 2027 blijft in het nieuwe voorstel op totaal 1074 miljard euro. Nederland heeft ingezet op 1050 miljard euro.
Michel blijft ook bij zijn voorstel dat een grote meerderheid van de lidstaten kan beletten dat EU-landen waar de rechterlijke macht en de vrije pers in de knel komen, zoals Hongarije, geld krijgen uit het coronaherstelfonds. Hij wil ook dat de lidstaten elk jaar een uitvoerige „dialoog over de rechtsstaat” houden.
Ook blijft in het nieuwe compromisvoorstel de eis behouden dat 30 procent van de uitgaven moet bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. De begroting bevat wel minder geld voor innovatie.