Binnenland

’Overheid moet voorzichtig zijn bij inval woning’

De overheid moet uiterst voorzichtig zijn om verdachten in hun woning te arresteren, zeker als dat met veel machtsvertoon gepaard gaat. Het huisrecht is een grondrecht. Een politie–inval grijpt diep in het privé–leven in en kan leed veroorzaken en zelfs traumatiserend werken. Als een aanhouding niet terecht blijkt, moet er snel een vergoeding komen voor zowel de geleden materiële als immateriële schade.

ANP
30 September 2004 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Dat stelde de Tweede Kamer woensdag in een reactie op de arrestatie van een gezin dit weekeinde in Utrecht, waarbij de politie massaal werd ingezet. Een vader, moeder en hun 18–jarige zoon werden zondagavond aangehouden en dinsdag weer vrijgelaten, toen bleek dat zij niet betrokken zijn bij strafbare feiten. In het kader van een lopend onderzoek naar terrorisme zouden aanwijzingen zijn gevonden dat in de woning explosieven aanwezig waren.

De fracties willen geen inhoudelijk oordeel vellen over de kwestie, omdat zij niet op de hoogte zijn van de feiten. CDA, PvdA en VVD wachten daarom eerst de verantwoording af die justitie over de handelwijze moet geven. Ze gaan er vooralsnog van uit dat er concrete en serieuze aanwijzingen moeten zijn geweest om de arrestatie op deze manier uit te voeren.

D66 en GroenLinks hebben woensdag wel schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). D66–Kamerlid Van der Laan wil dat Donner excuses maakt aan het betrokken gezin, als er fouten zijn gemaakt. De minister gaat daar niet op in en zegt dat dat een zaak is tussen hem en de familie, aldus zijn woordvoerder.

De PvdA’er Wolfsen vindt het overigens geen schande als achteraf blijkt dat de opsporingsdiensten hebben misgetast, ondanks serieuze informatie uit diverse bronnen. Hij wijst erop dat alle informatie eerst wordt gewogen door een rechter, voordat de politie tot zo’n actie mag overgaan. Hij pleit wel voor één rechter–commissaris die zich bezighoudt met informatie over terrorisme, zodat er geen verschil ontstaat in kennis en besluitvorming.

Burgemeester Brouwer van Utrecht zei woensdag dat zij sterk hecht aan goede communicatie bij een landelijke actie als die van zondag. Dat is nodig voor een goede afwikkeling naar de bevolking. Zij noemt het verkeerd, dat zij zelf moest bellen om zeker te weten dat de betrokken familie buiten iedere verdenking kwam te staan. Brouwer spreekt donderdag met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap over de onrust die is ontstaan.

Advocaat L. Zegveld van het Marokkaanse gezin gaat ervan uit dat justitie met een aanbod voor schadevergoeding en rehabilitatie komt. Zo niet, zal zij een procedure aanspannen. Volgens Zegveld blijkt uit de verhoren dat de tip die tot de inval leidde, te maken had met een voormalige collega van de zoon, uit de tijd dat die op Schiphol werkte.

Zegveld denkt dat justitie is afgegaan op informatie van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD), die door justitie niet te controleren was. Het optreden van justitie omschrijft Zegveld als disproportioneel. Het Openbaar Ministerie liet dinsdag al weten dat het gezin de schade aan hun woning als gevolg van de politie–inval vergoed zal krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer