NAVO op volle sterkte in Afghanistan
De NAVO is over een á twee dagen op volle sterkte in Afghanistan om daar de presidentsverkiezingen op 9 oktober te begeleiden. Ongeveer 9000 militairen staan dan onder NAVO-commando, aldus een woordvoerder woensdag. Een dergelijk aantal had NAVO-topman De Hoop Scheffer dit voorjaar toegezegd aan interim-president Karzai van Afghanistan.
De NAVO had dit voorjaar nog 6500 manschappen in het land. De uitbreiding richtte zich vooral op het noorden, waar ook een klein groepje Nederlanders actief is. Nederlandse F-16’s zijn er al langer operationeel. De uitbreiding komt naast de 18.000 militairen van de VS. Allen bestrijden er de resterende Taliban en krijgsheren, die het regime van Karzai niet erkennen.
Als extra service heeft het NAVO-bondgenootschap recent Afghaanse stembussen naar Iran gebracht. Afghanen in Iran kunnen zo ook stemmen. Dat gebeurde op verzoek van de Verenigde Naties.
De NAVO beveiligt momenteel meer verkiezingen. De KFOR-missie in Kosovo wordt begin oktober uitgebreid met 2000 man, vooruitlopend op de verkiezingen eind volgende maand. In het balkangebied laaiden in maart de etnische conflicten op, vele bewoners gingen met elkaar op de vuist. De NAVO is nu beter toegerust op oproer. Militairen hebben aanvullende training en materiaal gekregen.
Het militaire bondgenootschap bereidt zich sinds kort ook voor op een sterkere rol in Irak. Vorige week besloot het een trainingskamp op te zetten in Irak. Binnen enkele weken of maanden zal dat op volle kracht zijn, aldus de woordvoerder.
Al deze operaties kosten de 26 NAVO-landen veel geld en voorbereiding. Doorgaans moet De Hoop Scheffer flink lobbyen om dat los te krijgen. Dat begint hem danig te irriteren. De ministers van Defensie spreken daarom binnenkort in Roemenië over een simpeler kostenverdeling. Dat is ook een grote wens van de minister Kamp van Defensie. Ons land is nu een van de grootste betalers aan de NAVO.
Ondertussen werken hoge vertegenwoordigers van de NAVO ook aan betere relaties met de omgeving. De vervanger van De Hoop Scheffer bezocht daartoe voor het eerst enkele landen in het Midden-Oosten, onder meer Koeweit. De landen bleken bereid om met de NAVO „in gesprek te komen over onderwerpen”, aldus een woordvoerder.