België durft besluit over versoepelen coronamaatregelen niet aan
België durft het niet aan om nu al een besluit te nemen over verdere versoepeling van de beperkende coronamaatregelen per 1 augustus. Het aantal besmettingen zit de laatste week opnieuw in de lift. „Het reproductiegetal is boven 1, waardoor het virus aan kracht wint”, zei premier Sophie Wilmès na afloop van overleg in de Nationale Veiligheidsraad. „Dat is niet goed. De situatie mag zeker niet erger worden.”
De experts en politieke leiders komen over een week opnieuw bijeen om de ontwikkelingen te bekijken en een besluit te nemen. Vooral de evenementen- en cultuursector hadden gehoopt op goed nieuws over bijvoorbeeld hogere bezoekersaantallen. Massa-evenementen en heropening van het nachtleven vanaf 1 september blijven onzeker.
Het aantal besmettingen stijgt weer sinds een aantal dagen en is sterk toegenomen bij jongeren. Woensdag werd bekend dat een 18-jarig meisje in Brussel is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het slachtoffer had al gezondheidsproblemen voor ze het virus kreeg. Het is de tweede jongere in België die is bezweken aan het virus. In maart overleed een 12-jarig meisje in Gent.
De komende dagen wordt in kaart gebracht bij wie de nieuwe besmettingen zijn vastgesteld en wordt geprobeerd te achterhalen hoe de heropleving van het virus is ontstaan. „Veel heeft te maken met ons eigen gedrag”, aldus Wilmès. Ze drong er op aan alle regels goed op te volgen. Zo is het sinds zaterdag in België verplicht een mondkapje te dragen in winkels, musea en andere drukke binnenruimtes. Ze waarschuwde voor ‘superverspreiders’, evenementen waar vooral veel jongeren bij elkaar komen. „Het is belangrijk daar niet aan deel te nemen, want naast het besmettingsgevaar is het ook enorm moeilijk om de deelnemers te traceren en te isoleren”, zei de premier. „We rekenen op de collectieve intelligentie.”
Ook drukte ze Belgen die naar andere EU-landen met vakantie gaan op hun hart om op hun hoede te zijn. „Het virus gedraagt zich niet anders in het buitenland.” België hanteert een lijst met landen en regio’s die dagelijks worden beoordeeld op de lokale coronasituatie en een kleurcode krijgen. Mensen die uit een ‘rode’ zone terugkeren zijn verplicht zich te laten testen en in quarantaine te gaan.