Kerk & religie

Aanjager SoW-proces vraagt om opheffing

De Raad van deputaten Samen op Weg, ruim 25 jaar de aanjager van het eenwordingsproces van de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerken, staat op het punt opgeheven te worden. De doelstellingen, het SoW-proces tot stand te brengen, zijn gehaald, zo meent het bestuursorgaan in een slotdocument.

Van onze kerkredactie
7 November 2001 09:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

De gezamenlijke synode van de drie kerken buigt zich 24 november over het voorstel de raad op te heffen. De raad werd in 1973 tijdens de eerste gezamenlijke synode van de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK) en de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) opgericht om het SoW-proces te stimuleren en te begeleiden. Ds. B. Wallet is secretaris van de Raad van deputaten Samen op Weg en ds. A. Romein is er momenteel voorzitter van.

Dr. ir. J. van der Graaf was jarenlang lid van de raad. Hij merkt in een reactie op dat het in de interne discussie die hij aanzwengelde over de structuur van het proces Samen op Weg, nooit tot een oplossing is gekomen. „Met name de verhouding tussen de ambtelijke vergaderingen en de arbeidsorganisatie is jarenlang in discussie geweest zonder dat het ooit tot een oplossing kwam. Er is steeds de druk geweest dat de arbeidsorganisatie vooruitliep op de ambtelijke structuur. De actualiteit daarvan wordt vandaag, gezien de ontwikkelingen en de commotie rond het Landelijk Dienstencentrum, gezien”, aldus Van der Graaf.

In 1986 spraken de synodes uit dat de NHK en de GKN zich „in staat van hereniging” bevonden. Zij aanvaardden ook de Verklaring van overeenstemming. Daarin wordt het bestaan van onderlinge verschillen erkend, maar tegelijk uitgesproken dat die verschillen niet kerkscheidend zijn. Plaatselijke gemeenten met onoverkomelijke bezwaren zouden bovendien niet tot samenwerking worden gedwongen.

De Evangelisch-Lutherse Kerk trad in oktober 1992 toe tot het SoW-proces. Een maand later aanvaardde de gezamenlijke synode met grote meerderheid de ontwerpkerkorde. Zo’n 400 van de 1320 hervormde gemeenten en de 857 gereformeerde kerken hebben inmiddels een federatie gevormd.

Van der Graaf vult bij deze cijfers aan: „Ds. Wallet heeft, toen ik deputaat was, steeds gezegd dat het getal van hervormde gemeenten dat federatief samen op weg gaat, nooit boven de helft uit zal komen. Hier zit tegelijkertijd de pijn en het grote probleem van het proces.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer