Economie

Boeren tot op een decimeter nauwkeurig

Tegen grote bedrijven zien ze niet op, op kleine kijken ze niet neer. Dat is een van de bedrijfsmotto’s van Agriware. Het bedrijf is actief in precisielandbouw. Kortweg: boeren met behulp van computers. Voor een betere opbrengst, nauwkeuriger ploegen, zaaien, poten of (kunst)mest strooien en uiterst gericht spuiten met gewasbeschermingsmiddelen. „Liever geen gram te veel.”

Niek Sterk
29 September 2004 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:41
MEEDEN – Combines worden door Peter de Haan van Agriware onder andere voorzien van een sensor in de oogstpijp. Die meet elke paar seconden de opbrengst en slaat die data op. Een andere sensor houdt de gemiddelde vochtigheid van het gewas in de gaten. Wa
MEEDEN – Combines worden door Peter de Haan van Agriware onder andere voorzien van een sensor in de oogstpijp. Die meet elke paar seconden de opbrengst en slaat die data op. Een andere sensor houdt de gemiddelde vochtigheid van het gewas in de gaten. Wa

Bij een akkerbouwbedrijf van 220 hectare in Oud-Annerveen -nabij Meeden en Veendam in het Groninger Oldambt- stuurt Peter de Haan (37) van Agriware zijn Mercedes Vito het erf op. In een van de schuren ligt, secuur verpakt in een kist, de zogenaamde Hydro-N-sensor. Het meetapparaat lijkt het meest op een grote propeller, te plaatsen op het dak van een tractor.

Achter die trekker hangt in dat geval een kunstmeststrooier. De vier lenzen van de sensor meten de hoeveelheid chlorofyl (bladgroen) in de bladeren van het te veld staande gewas. Waar een gele verkleuring van het blad aangeeft dat er te weinig stikstof in de bodem zit, geeft de strooier de benodigde hoeveelheid mest. Waar het blad diepgroen, bijna blauw is, houdt de kunstmeststrooier z’n dure korrels binnen.

Het is slechts een van de vele toepassingen die Agriware in huis heeft. Monitoren voor opbrengstmeting, sensoren voor opbrengst- en vochtmeting, GPS-ontvangers, apparatuur voor DGPS-bemonstering, grondmonsterapparaten, schoffelcamera’s, precisie- en besturingssystemen: voor elke tak van landbouw zijn it-oplossingen voorhanden.

Agriware, rond 1990 opgericht als automatiseringsbureau voor de agrarische sector en sinds twee jaar onderdeel van Bever Automatisering BV in Kesteren, noemt zichzelf bij monde van Bever-directeur Johan Boeder (45) een neutrale partij. „We zijn merkonafhankelijk, maar werken wel nauw samen met gangbare fabrikanten in mechanisatieapparatuur. Ook zijn we gewaardeerd partner in grote projecten in de precisielandbouw.” Zo is Agriware bijvoorbeeld betrokken bij het project van de Stichting Precisielandbouw in Noordoost-Friesland (SPiN-oF) en een groot bouwgerstproject van de coöperatieve gigant Agrifirm in de noordelijke provincies.

Precisielandbouw laat zich, zeggen Boeder en De Haan, het best omschrijven als een managementsysteem waarbij het hele jaar plaatsspecifieke bodem- en opbrengstgegevens worden gemeten en geregistreerd. Handelingen zoals grondbewerking, bemesting, zaaien, planten en spuiten kan de boer vervolgens nauwkeurig aansturen. „Opbrengsten van een perceel worden optimaal en daarmee de financiële baten. Ook het milieu en de voedselveiligheid zijn er beter mee af.”

De Haan klapt zijn laptop open voor een voorbeeld. Op een kleurenkaart staat een akker van 14,5 hectare, in de buurt van Meeden. De zomergerst werd in juli met de combine geoogst, in een tempo van 8 hectare per dag. De duizenden stippen in diverse kleuren die samen de kaart vormen, geven de opbrengst per meetpunt aan. Een sensor in de oogstpijp van de maaidorser meet elke paar seconden de opbrengst en slaat die data op. Ook houdt een sensor de gemiddelde vochtigheid van het oogstgewas nauwkeurig in de gaten. Want de kwaliteit dient homogeen te zijn om voor een goede prijs in aanmerking te komen.

Elke stip op de kaart is het resultaat van een signaal dat is samengesteld uit diverse signalen van 24 GPS-satellieten die in zes vaste banen om de aarde cirkelen. Door het snijpunt te nemen van minimaal drie satellieten van het Global Positioning System, voor de nauwkeurigheid aangevuld met signalen van vaste aardstations, ontstaat een secuur patroon waarop de boer kan blindvaren. „De kaart geeft exact aan waar de opbrengst optimaal is en waar die achterblijft. Zo kan de akkerbouwer zijn landerijen perfect klaarmaken voor een volgende cyclus”, aldus De Haan.

Omdat de nauwkeurigheid van standaard GPS niet groot genoeg is, gebruiken de meeste Agriware-afnemers DGPS: Differential GPS, met gebruikmaking van stations in een vaste positie. „Dan werken ze tot op 70 centimeter precies”, zegt Boeder. DGPS-II verfijnt verder tot 30 centimeter, de grootte van een trottoirtegel. De apparatuur kost dan inmiddels wel zo veel dat de gewone akkerbouwer afhaakt.

Een vierde trap in de apparatuur voor precisielandbouw is Real Time Kinetics (RTK). Die gaat tot 1 centimeter nauwkeurig en vond inmiddels zijn weg volop in de weg- en waterbouw. De Haan: „Bij de aanleg van de hsl-zuid en Betuweroute is waarschijnlijk geen piketpaal meer geslagen, daar wordt volop RTK toegepast. Dat kan financieel wel uit als je 300 dagen per jaar achter elkaar door bouwt.”

De kracht van Agriware, binnen Nederland „toonaangevend specialist”, is het laten samenwerken van allerlei systemen, afkomstig van verschillende leveranciers. Boeder: „We voeren een assortiment dat de hele cyclus -van grondanalyse tot en met oogst- bevat. Importeurs en dealers van landbouwwerktuigen kunnen al die specifieke kennis niet in huis hebben. Er is behoefte aan praktische professionals. De Nederlandse landbouw moet het hebben van innovatie. Met slimme landbouw kunnen we bijblijven op het gebied van voedselveiligheid, milieuwetgeving en optimale productiviteit. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer