Tweede stad Australië gaat weken in lockdown
Melbourne gaat in lockdown om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe beperkingen in de tweede stad van Australië blijven zes weken van kracht, maakte premier Daniel Andrews van de deelstaat Victoria bekend.
Inwoners mogen hun huis straks alleen verlaten als ze een geldige reden hebben, zoals boodschappen doen, werken of medische zorg zoeken. Ook moeten allerlei ondernemingen de deuren sluiten en mogen horecazaken alleen nog eten bezorgen of laten afhalen.
De lockdown wordt ook van kracht in het gebied Mitchell Shire in Victoria. De beperkingen gaan woensdagavond om een minuut voor middernacht in. De autoriteiten hadden ook al besloten de grens te sluiten tussen Victoria en het aangrenzende New South Wales.
„Ik snap dat zes weken misschien voelt als een eeuwigheid”, zegt de premier, die hamerde op de noodzaak de uitbraak onder controle te krijgen. „Gisteren passeerden we een grimmige mijlpaal. Het grootste aantal nieuwe gevallen in een dag tijd. Vandaag zijn we daar overheen gegaan.”
De honderden kilometers lange grens tussen Victoria en New South Wales sluit dinsdagavond rond middernacht (16.00 uur in Nederland). Er worden honderden politiemensen en militairen ingezet om te controleren of mensen zich aan de regels houden.
De autoriteiten waarschuwen dat mensen een boete of een maandenlange gevangenisstraf riskeren als ze stiekem de grens oversteken. Er kan mogelijk een uitzondering worden gemaakt voor inwoners van grensgebieden, maar dat systeem wordt nog uitgewerkt.
Ook ondernemers maken zich zorgen over de sluiting. „Ongeveer een kwart van mijn personeel woont in New South Wales”, zegt de uitbater van een tankstation in Wodonga (Victoria). „Ik weet niet of ze nog kunnen komen.”
Australië behoort niet tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie, maar de autoriteiten maken zich toch zorgen over het groeiende aantal besmettingen. Tot dusver is bij ongeveer 8800 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben.
De Australische poging om de verspreiding met behulp van een app in kaart te brengen is geen succes. Hoewel het land de COVIDSafe al eind april lanceerde, lijkt de app nauwelijks iets toe te voegen. Ondanks 6 miljoen downloads in twee maanden heeft de app geen contacten van besmette mensen helpen opsporen, die nog niet door contactonderzoekers waren opgespoord, meldde The Sydney Morning Herald onlangs…