CU en SGP willen minder bezuinigen
ChristenUnie en SGP willen dat het kabinet tal van bezuinigingsmaatregelen terugdraait. CU-fractievoorzitter Rouvoet benaderde het kabinet kritischer dan zijn staatkundig gereformeerde collega Van der Vlies.
Dat bleek vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen over de rijksbegroting van 2005.
De protestantse fracties hebben grote moeite met vermindering van koopkracht voor mensen met een handicap, chronisch zieken en ouderen. Ze bepleiten het ongedaan maken van bezuinigingen op zelfzorgmedicijnen, zieken- en gehandicaptenvervoer en van verhogingen van eigen bijdragen in de thuiszorg. Ook bezuinigingen op onderwijs en afschaffing van grijze kentekens kan geen genade vinden in de ogen van ChristenUnie en SGP.
De partijen zijn het in grote lijnen eens over de manier waarop deze maatregelen betaald moeten worden. Ze willen de aftrek van de hypotheekrente beperken tot hypotheken van maximaal 250.000 euro. Ook moet er een pleziervaartuigenbelasting komen en kan er op sport worden bezuinigd. Verschil is dat de ChristenUnie ook verhoging van de vermogensbelasting voorstaat.
Rouvoet en Van der Vlies complimenteerden premier Balkenende voor de wijze waarop hij het thema waarden en normen in de Europese Unie bespreekbaar heeft gemaakt.
De ChristenUnie-fractievoorzitter knoopte daar wel als kritiek aan vast dat het kabinet wel oog heeft voor de solidariteit over enkele tientallen jaren, maar „dat de borging van de solidariteit vandáág vergeten wordt.” Van der Vlies wil dat het kabinet het aantal echtscheidingen indamt door verplichte bemiddeling en versobering van fiscale voordelen na echtscheiding. De fracties misten aandacht voor abortus en euthanasie.
Verschillend oordeelden de protestantse fracties over de impasse in het overleg tussen kabinet en sociale partners. Rouvoet geeft ook het kabinet de schuld van het mislukte overleg. Hij riep het kabinet dan ook op alles in het werk te stellen om het overleg met sociale partners ter hervatten.
Van der Vlies legt de schuld van het mislukte overleg vooral bij de vakbonden. „Ze verspelen op deze wijze krediet. Je zinkt toch wel diep weg als je jouw stoel in de Ridderzaal op Prinsjesdag demonstratief onbezet laat.” Van der Vlies vindt dat het kabinet de suggestie van de RMU moet overnemen om enkele gezaghebbende en onafhankelijke deskundigen te laten bemiddelen.