Binnenland

Oppositie: Kabinet hoort burgers niet

PvdA-fractievoorzitter Bos hield dinsdagmorgen tijdens de algemene politieke beschouwingen een tirade tegen het kabinet en zijn beleid. „Dit kabinet geeft er telkens weer blijk van niet te begrijpen wat mensen bezighoudt, wat hun zorgen zijn en hoe ze in het leven staan.”

Redactie politiek
28 September 2004 15:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Het ontbreekt het kabinet aan visie, leiderschap en eerlijkheid, betoogde Bos. „De VVD beslist over de feiten”, zei hij. „En het CDA mag er een verhaal bij verzinnen. Dat lukt steeds minder.” De regering roept steeds vaker dat ze haar beleid beter wil verkopen aan de kiezers, maar dat zal niet helpen, aldus de PvdA’er. „Het kabinet heeft gewoon een fout verhaal. En een fout verhaal kun je niet goed brengen.”

De PvdA-fractievoorzitter vindt dat mensen recht hebben op een fatsoenlijk bestaan. Geen wachtlijsten meer bij de kinderbescherming, stelde Bos. Verder vindt ook hij dat de verzorgingsstaat op de schop moet. Er is sprake van veramerikanisering van de solidariteit, aldus de PvdA-leider.

GroenLinks-fractievoorzitter Halsema had lof voor Balkenende, maar ernstige kritiek op zijn kabinet. Ze prees de premier om zijn zoektocht „naar de Europese wortels” en de door hem bepleite dialoog met de islamitische en Arabische wereld. De ministersploeg omschreef Halsema als „een VVD-kabinet, met een ideologisch toefje CDA.” Volgens haar gunt de VVD -„een efficiënte machtsmachine”- het CDA zijn moraal „zo lang het maar leidt tot leuke dingen voor de rijken.”

Ze signaleerde dat de tweedeling groeit. „Er zijn ruim 100.000 miljonairs, terwijl bijna 400.000 kinderen opgroeien in armoede.” Een Nederland van de sterken, een Nederland van de zwakken, aldus Halsema. Tal van organisaties worden wegbezuinigd en buitenspel gezet, fulmineerde de GroenLinks-leider. „Er wordt niet geluisterd, maar doorgedouwd.”

LPF-leider Herben sloot zich bij die klacht van Halsema en Bos aan. „Nederland is in rep en roer omdat het kabinet lijdt aan doofheid.” Volgens Herben valt er nog genoeg te bezuinigen „zonder de burger verder uit te knijpen.” De Nederlandse bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking en aan de EU kan flink lager, vindt de LPF’er. Verder zou er een deeltijdpensioen moeten komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer