Buitenland

Advies: Hef landsregering Antillen op

Curaçao en Sint Maarten moeten een aparte status krijgen en Saba, Sint Eustatius en Bonaire vallen het best direct onder het koninkrijk. De centrale landsregering van de Antillen kan worden opgeheven.

Binnenlandredactie
28 September 2004 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Dat staat in een conceptadvies van de Werkgroep Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen over de toekomst van de Nederlandse Antillen.

Goed ingevoerde bronnen op de Antillen bevestigden maandag het bestaan van het advies. Zij wijzen er echter op dat het om een concept gaat. De definitieve versie van het rapport van de commissie onder leiding van de Antilliaanse oud-minister E. Jesurun is nog niet vastgesteld.

De werkgroep zou ook voorstellen dat de schuld van de diverse Antilliaanse overheden van 4,8 miljard Antilliaanse gulden door Nederland voor een belangrijk deel wordt overgenomen. Wel zou de rente over de schulden betaald moeten worden, maar die rente is aanzienlijk lager als deze rechtstreeks aan Nederland moet worden betaald.

De bedoeling is dat het eindrapport op 8 oktober wordt aangeboden aan minister De Graaf (Koninkrijksrelaties). Dit gebeurt tijdens het werkbezoek van de minister aan Curaçao. Ook de Antilliaanse minister R. Gibson (Constitutionele Zaken) krijgt het rapport dan aangeboden.

Volgens Gibson betekent het voorstel om de centrale landsregering van de Antillen af te schaffen niet per definitie dat de eilanden onderling niet meer zullen samenwerken. Gibson ziet veel heil in samenwerkingsverbanden op bepaalde terreinen, want de eilanden zijn te kleinschalig om bijvoorbeeld elk een eigen centrale bank, een pensioenfonds en een hof van justitie te hebben.

Gibson benadrukt verder dat het rapport dat nu is uitgelekt, slechts een van de conceptversies is. „Voorzover ik weet zijn de commissieleden nog druk in beraad, dus er kan op alle fronten nog van alles worden veranderd”, aldus Gibson.

Om Curaçao en Sint Maarten autonome landen te kunnen laten worden moeten onder andere de Nederlandse Grondwet en de Antilliaanse Staatsregeling worden aangepast. Ook het statuut dat de bestuurlijke verhoudingen regelt tussen Nederland en de Antillen, moet worden herzien. Dit najaar bestaat het statuut vijftig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer