Buitenland

Verzetshaarden Irak opnieuw onder vuur

Het Amerikaanse leger heeft gisteravond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Fallujah en Sadr City, twee bastions van verzet in Irak. Fallujah is in handen van soennitische opstandelingen terwijl sjiieten de baas zijn in Sadr City.

Buitenlandredactie
28 September 2004 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

De Amerikanen bombardeerden het noorden van Fallujah, aldus een correspondent ter plaatse. Nadere details ontbreken. De stad is de afgelopen dagen constant bestookt door de Amerikanen. Zij zeggen dat de aanvallen gericht zijn tegen aanhangers van Abu Musab al-Zarqawi, die voor een hele reeks van ontvoeringen en aanslagen verantwoordelijk wordt gehouden. Artsen zeggen dat vooral burgers het slachtoffer worden van de operaties.

Gevechtshelikopters namen ook Sadr City onder vuur. In dit verpauperde en overbevolkte deel van Bagdad wonen ongeveer 2,5 miljoen sjiieten. De militie van de opstandige geestelijke Muqtada al-Sadr maakt hier de dienst uit. Volgens een vertegenwoordiger van Al-Sadr is het stadsdeel „nog nooit zo hevig” bestookt en is de stroom in de buurt uitgevallen. Sinds vorige maand vechten de Amerikanen om de controle van dit deel van de hoofdstad.

Bij een zelfmoordaanslag op een controlepost van het Iraakse leger bij Fallujah zijn gisteren drie Iraakse soldaten om het leven gekomen. De aanslag, die werd gepleegd met een auto gevuld met explosieven, vond plaats bij het plaatsje Saqlawiya, 20 kilometer ten noordwesten van Fallujah. Volgens de Iraakse politie vielen er ook enkele gewonden. Verdere details over de aanslag waren niet bekend.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi zei gisteren in een interview met de Arabische nieuwszender Al-Arabiya dat er „een beslissende en complete militaire oplossing” komt voor Fallujah als de wetteloosheid niet wordt beëindigd.

In reactie op uitlatingen van Amerikaanse en Iraakse regeringsmedewerkers dat er in steden als Fallujah in de verkiezingen in januari waarschijnlijk niet kan worden gestemd, zei de interim-premier dat de inwoners van Fallujah die willen stemmen, altijd in staat zullen worden gesteld om te hun stem uit te brengen. „Iedereen zal zonder uitzondering het recht hebben te stemmen. We zullen ze zo veel stabiliteit en veiligheid voor goede verkiezingen bieden als we kunnen”, zei Allawi. „Deze verkiezingen zullen niet ideaal zijn, maar ze vormen een begin.”

Een Iraanse diplomaat die bijna twee maanden gegijzeld is geweest in Irak, is vrijgelaten. Fereidoun Jahani, de consul van Iran in Karbala, kwam gisteren in goede gezondheid aan op de Iraanse ambassade in Bagdad. Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is hij in vrijheid gesteld na langdurige diplomatieke inspanningen en met medewerking van Iraakse functionarissen.

Jahani werd op 8 augustus ontvoerd toen hij op weg was van Bagdad naar Karbala. Volgens de Iraanse ambassade hadden zijn ontvoerders geëist dat Iran alle Iraakse krijgsgevangenen uit de oorlog van 1980-1988 vrijliet en zich niet bemoeide met Iraakse aangelegenheden. Toen zij beseften dat Iran geen krijgsgevangenen meer vasthoudt en het Iraakse volk juist helpt, werd Jahani vrijgelaten, aldus de directeur van de ambassade. Hij benadrukte dat er geen losgeld is betaald.

De twee Italiaanse gijzelaars in Irak, Simona Pari en Simona Torretta, leven nog. Dat zegt de Jordaanse koning Abdullah II in een gisteren gepubliceerd interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

„De informatie die ik heb, is dat ze beiden in leven zijn”, aldus de koning over de twee hulpverleensters, beiden 29, die op 7 september uit hun kantoor in Bagdad werden ontvoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer