Binnenland

„Maartensdijk niet op eigen benen”

De samenvoeging van Maartensdijk met De Bilt moet niet ongedaan worden gemaakt. Dat is het advies dat de commissie van rapporteurs van de Provinciale Staten maandag in Utrecht uitbracht.

Regioredactie
28 September 2004 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

De commissie, belast met de voorbereiding van de behandeling van het burgerinitiatief ”Waarom Maartensdijk boos is…”, presenteerde haar rapport maandag in het Provinciehuis. Het Burgerinitiatief Maartensdijk gaf in zijn rapport aan dat het graag een onderzoek wilde naar de „heersende bestuurlijk-politieke wanorde” en verzocht een einde te maken aan deze wanorde. Tevens wilden de verenigde inwoners van het voormalige Maartensdijk dat de provincie onderzocht of het „ongedaan maken van de samenvoeging met De Bilt” een oplossing zou kunnen bieden voor de gerezen problemen.

De commissie beveelt, „gezien de ernst van de situatie”, een proces aan „waarin alle betrokkenen zich richten op het creëren van een vertrouwensbasis tussen de burgers van de vier kernen van de voormalige gemeente Maartensdijk en het bestuur van de gemeente De Bilt.” Tot op heden heeft het volgens de burgers ontbroken aan een goede communicatie tussen bestuur en burger. De commissie erkent dit.

„Juist mede dankzij het burgerinitiatief is er een psychologisch gunstig moment om de problemen in De Bilt aan te pakken”, zegt drs. R. P. F. Bijkerk, voorzitter van de commissie. „We moeten werken aan vertrouwen.”

Bijkerk geeft aan dat de provincie bereid is om De Bilt zowel financieel als personeel te ondersteunen in de ontstane problemen. „Het is aan de gemeente om aan te geven of daar behoefte aan is.” Burgemeester A. Tchernoff wil hier graag op in gaan. „Maar het antwoord hierop ligt bij de gemeenteraad.” Op 11 oktober vergadert de raad van De Bilt hierover.

De burgemeester gaf aan dat hij fouten heeft gemaakt. „Er zijn zowel letterlijke als ook inschattingsfouten gemaakt.” Hij heeft inwoners van het voormalige Maartensdijk met klachten steeds verweten dat hun problemen „tussen de oren” zouden zitten.

Alle betrokken partijen hebben volgens Bijkerk nu „de wil uitgesproken er samen uit te komen. Daarmee is kans op een oplossing van de problemen potentieel aanwezig. De goede wil wordt volgens de voorzitter „mede onderstreept door het aantreden van een nieuw college”, een halfjaar geleden.

Na de eerste raadsperiode dient een effectmeting plaats te vinden, zodat toetsbaar wordt of de beoogde effecten van de gemeentelijke herindeling gestalte hebben gekregen en of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk zijn nagekomen, stelt het rapport.

In de voormalige gemeente Maartensdijk is nogal wat onrust ontstaan over wat er is gebeurd met enkele miljoenen euro’s die Maartensdijk had verkregen door de verkoop van huizen en die in de nieuwe gemeente De Bilt zijn terechtgekomen. De commissie is van mening dat het „onjuist is te spreken van een zogenaamde bruidsschat. Het is de commissie gebleken dat de reserve volkshuisvestingsdoeleinden van Maartensdijk correct is opgenomen in de begroting van de nieuw gevormde gemeente De Bilt.”

Dat de zogenaamde bruidsschat als „mythe” blijft rondwaren in de voormalige gemeente Maartensdijk, schrijft de commissie toe „aan het gebrek aan duidelijke informatie hierover in de richting van de burger.”

„Het woord is thans aan de gemeente De Bilt”, zegt E. Plug, een van de twee initiatiefnemers van het voor Nederland unieke Burgerinitiatief Maartensdijk. „Wij hopen dat zij bereid is om op basis van deze rapportage serieus aan de slag te gaan met het werken aan herstel van vertrouwen tussen haar en de inwoners van de oude gemeente Maartensdijk. De rapportage laat aan duidelijkheid niets te wensen over hoe ernstig deze kwestie ligt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer