Ontvoerde Iraanse diplomaat in Irak vrij
In Irak is maandag een ontvoerde Iraanse diplomaat na 55 dagen vrijgelaten. Volgens Teheran is er geen deal gesloten met de gijzelnemers om Fereidoun Jahani vrij te krijgen. Nog zeker elf buitenlanders worden in Irak gegijzeld.
Het Islamitisch Leger van Irak ontvoerde de diplomaat op 4 augustus onderweg van Bagdad naar Karbala. In de pelgrimsstad moest hij een consulaat opzetten. De gijzelnemers verklaarden later Jahani te hebben ontvoerd, omdat hij „aanzette tot sektarische strijd en wegens activiteiten die buiten zijn diplomatieke functies liggen".
Jahani zei ook na zijn vrijlating in de Iraanse ambassade in Bagdad dat er „geen deal was gesloten" met de gijzelnemers. Hij verkeert in goede gezondheid, maar is vermoeid. „Hun eerste eis was geen inmenging van Iran in Iraakse aangelegenheden. Toen zij begrepen dat Iran niet zulke intenties had, ben ik vrijgelaten", zei hij.
Het Islamitisch Leger van Irak houdt de Franse journalisten Georges Malbrunot en Christian Chesnot vast en claimde op 26 augustus de Italiaanse journalist Enzo Baldoni te hebben vermoord. Verder worden in Irak nog twee Italiaanse hulpverleensters, zes Egyptenaren en de Britse ingenieur Kenneth Bigley door opstandelingen vastgehouden.
De broer van de 62–jarige Bigley zei tegen de BBC nieuwe informatie te hebben dat zijn broer nog steeds in leven is. Sinds maart vorig jaar zijn meer dan honderd buitenlanders in Irak ontvoerd. Het merendeel van hen is vrijgelaten, maar zeker 27 zijn om het leven gebracht onder wie twee Amerikanen die samen met Bigley werden ontvoerd.
Intussen duurt het geweld in Irak voort. In Mosul ontplofte een autobom vlakbij een patrouille van de Iraakse Nationale Garde. Daarbij kwamen drie gardisten om en raakten acht anderen gewond onder wie drie burgers. Rebellen vallen voortdurend Iraakse veiligheidstroepen aan in de hoop de interim–regering van premier Allawi te ondermijnen.
Bij Amerikaanse aanvallen op Sadr City in Bagdad vielen zeker vijf doden en 45 gewonden, aldus de BBC. Een verklaring van het Amerikaanse leger sprak van „precisieaanvallen" op „vijandelijke stellingen". Het verpauperde stadsdeel van ongeveer 2,5 miljoen mensen is een bolwerk van de opstandige sjiitische geestelijke Muqtada al–Sadr.
De vervolging van de omstreden Iraakse politicus Ahmed Chalabi wegens fraude en valsmunterij is gestaakt. Volgens juridische bronnen wegens gebrek aan bewijs. Wel kan het onderzoek opnieuw worden geopend als zich nieuw bewijsmateriaal aandient. De Iraakse Centrale Bank beschuldigde hem van het vervalsen van bankbiljetten.
De leider van het Iraaks Nationaal Congres ontkent de aantijgingen. Chalabi genoot tot enkele maanden geleden de steun van het Pentagon. Hij werd door velen getipt als nieuwe leider van Irak. Washington liet hem vallen, omdat Chalabi wordt verdacht geheime informatie te hebben doorgespeeld aan het islamitische bewind van Iran. In 1992 werd Chalabi wegens fraude in Jordanië bij verstek tot 22 jaar cel veroordeeld.