Partijen VS moeten inhoudelijk debat over politiegeweld voeren
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wet aangenomen die het makkelijker moet maken om wangedrag van agenten aan te pakken. Zo zou onder andere het gebruik van de nekklem door de politie landelijk worden verboden. Ook moet er een database komen waarin politiegeweld wordt bijgehouden. Het door de Democraten ingediende voorstel kwam tot stand na de dood van George Floyd, die eind mei bij zijn arrestatie om het leven kwam, en de heftige rellen die daarop volgden.
Daarmee is de wet nog niet van kracht. En de kans dat dat gebeurt, lijkt uiterst klein. In het Huis hebben de Democraten de meerderheid, dus daar stond de uitslag van de stemming al vast. Maar in de Senaat domineren de Republikeinen. En die zijn het bepaald niet met alle onderdelen van de wet eens en hebben zelfs een eigen versie gelanceerd. De verwachting is dan ook dat het voorstel in de Amerikaanse ‘Eerste Kamer’ zal stranden.
Dat besefte ook de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. En dus deed zij donderdag na de stemming een moreel appel op de senatoren. „Precies een maand geleden sprak George Floyd zijn laatste woorden: Ik krijg geen lucht. Daarmee heeft hij de loop van de geschiedenis veranderd. De Senaat heeft nu twee keuzes: George Floyd eren en deze wet aannemen, of niets doen.”
Met die laatste keuzemogelijkheid versmalt Pelosi de discussie over het aanpakken van politiegeweld in de Verenigde Staten wel aanzienlijk. Natuurlijk zullen de nabestaanden van Floyd verwerping van het voorstel als een klap in het gezicht ervaren. Maar de wet is in de eerste plaats bedoeld om een maatschappelijk probleem aan te pakken. En daar zou de politieke discussie in de Senaat vooral over moeten gaan.
Die politieke discussie was er gelukkig in elk geval op een aantal inhoudelijke punten. Zo vinden de Republikeinen dat de hervorming van de politie te ver gaat en het optreden van de ‘sterke arm’ zelfs kan ondermijnen. Zij bepleiten juist meer steun voor agenten, die regelmatig hun leven wagen om hun plicht te vervullen. Ook verdere aanscherping van de richtlijnen voor de politie kan niet op Republikeinse instemming rekenen. „Alle levens doen ertoe”, aldus de Republikeinse Afgevaardigde Debbie Lesko.
Maar de discussie ontaardde de afgelopen weken ook in moddergooien tussen de twee partijen. Pelosi beschuldigde Republikeinen ervan dat „zij met de moord op George Floyd proberen weg te komen.” De Republikeinse parlementariër Tim Scott verweet de Democraten dat zij „pure rassenpolitiek bedrijven in de aanloop naar de verkiezingen van november.”
Als het politieke debat op die toon langs partijpolitieke lijnen blijft verlopen, belooft dat weinig goeds voor de oplossing van een maatschappelijk probleem en het verminderen van de spanningen. Terwijl dat wel heel hard nodig is.