OM vraagt vrijspraak voor ex-topambtenaar voor vervalsen facturen
De Amsterdamse oud-antiradicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. (36) moet volgens het Openbaar Ministerie worden vrijgesproken van het vervalsen van facturen. De officier van justitie zei donderdag dat er geen bewijs is dat zij fraude heeft gepleegd met drie facturen van 18.000 euro. De rekeningen hadden betrekking op de geheime zogenoemde grijze campagne, die onlineradicalisering van jongeren moest tegengaan.
Volgens het OM is Said J., die de facturen bij A.-T. indiende voor het werk dat hij voor deze campagne deed en die zij goedkeurde, wel schuldig. Het is niet bewezen dat hij daadwerkelijk de werkzaamheden heeft verricht waarvoor hij werd betaald, aldus de officier. Het OM eiste een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur tegen J., die niet in de rechtbank in Amsterdam aanwezig was.
A.-T., die bij de gemeente Amsterdam werkte als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie, kreeg drie jaar geleden strafontslag. Dat volgde op vermoedens van belangenverstrengeling, omdat de gemeente dacht dat zij een relatie had met Said J. aan wie ze diverse opdrachten gunde. De vrouw ontkende dit eerder al en vocht haar ontslag tevergeefs aan bij de rechter. Hierover loopt nog een hoger beroep.
Het OM werd naar eigen zeggen belemmerd in het strafrechtelijk onderzoek omdat sprake was van „een zeer vertrouwelijke geheime campagne, waar vrijwel niemand van afwist en die niet in de administratie terug mocht worden gevonden”. Daarbij kwam ook nog het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, die als enige van het stadsbestuur van de campagne afwist en meer duidelijkheid had kunnen verschaffen. De campagne is uiteindelijk nooit uitgevoerd.
Volgens de officier van justitie heeft A.-T. zich wel „slordig en onprofessioneel” gedragen door de facturen goed te keuren. Van haar mocht een kritischere blik worden verwacht als het gaat om dergelijk grote bedragen aan gemeenschapsgeld, meende het OM.
A.-T. noemde haar dossier tijdens de zitting „totale onzin”. „Er is veel kapotgemaakt.” Haar advocaat Richard Korver wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard. Volgens Korver had de Rijksrecherche het onderzoek moeten leiden en niet het OM, dat nauwe banden heeft met het ‘stadhuis’. Bovendien is een „verregaande inbreuk gemaakt op haar privacy”. „De inzet van de opsporingsbevoegdheden zou niet hebben misstaan in een antiterreurproces.”
J. heeft verklaard dat hij wel degelijk al het werk heeft verricht waarvoor hij heeft gefactureerd, zei zijn advocaat. Uitspraak volgt op 9 juli.