Kerk & religie

Uitleg: Wie mag er weer naar de kerk?

De coronamaatregelen worden per 1 juli verder versoepeld. Wat betekent dit voor de kerkgang?

Redactie kerk
24 June 2020 21:28Gewijzigd op 16 November 2020 19:40
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Opheusden. beeld RD, Anton Dommerholt
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Opheusden. beeld RD, Anton Dommerholt

Wat heeft het kabinet woensdagavond uitgesproken?

Voor bijeenkomsten, waaronder kerkdiensten, geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt bewaard. Eerder was aangekondigd dat er vanaf 1 juli maximaal 100 mensen tegelijk een kerkdienst zouden mogen bijwonen.

Kan iedereen op zondag gewoon weer naar de kerk?

Nee. Omdat er onderling 1,5 meter afstand gehouden moet worden, kunnen kerken per dienst nog steeds (veel) minder mensen toelaten dan onder normale omstandigheden.

Wat is het voordeel van de nieuwe maatregel?

Kerkelijke gemeenten met een groot gebouw kunnen in principe meer dan 100 kerkgangers per dienst toelaten. Dat was in de eerdere plannen voor de periode na 1 juli nog niet mogelijk. Er kan dus meer maatwerk worden geleverd, afhankelijk van de plaatselijke situatie. „Kijkend naar de regels van het RIVM kunnen we hier maximaal vijfhonderd mensen kwijt”, verklaarde bijvoorbeeld ouderling T. (Teunis) Bunt van de gereformeerde gemeente in Opheusden woensdagavond tegenover dagblad Trouw. In het kerkgebouw kunnen normaal zo’n 1900 mensen.

Aan welke voorwaarden moeten de gemeenten voldoen?

Voor kerken die meer dan honderd mensen willen toelaten geldt dat de kerkgangers zich vooraf moeten registeren. Verder moet er bij de ingang van de kerk worden gecontroleerd of mensen ziekteverschijnselen hebben (de zogenoemde triage). In de kerk moeten er vaste plekken zijn aangewezen waar de gemeenteleden mogen gaan zitten.

Tijdens kerkdiensten moeten de gemeenteleden op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

Geldt dit ook voor gezinnen?

Daar leek het woensdag veel op. Op de vraag van een journalist of gezinnen in een theater bij elkaar mogen zitten, antwoordde Rutte woensdagavond tijdens de persconferentie: „Iedereen op anderhalve meter, want dat verschil kun je niet maken.” Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid liet donderdag ten aanzien van de kerkgang desgevraagd echter weten: „Binnen een huishouden is 1,5 m afstand nooit aan de orde geweest, dus ook hier geldt dat zij wel dichter bij elkaar mogen zitten.”

In de gebouwen moet verder voldoende worden geventileerd.Daarnaast gelden de gebruikelijke richtlijnen van het RIVM met betrekking tot hygiëne (handen wassen, hoesten in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken). Mensen met coronagerelateerde klachten dienen thuis te blijven.

Is aanmelden voor een kerkdienst verplicht?

Voor bijeenkomsten met meer dan honderd personen geldt dat registratie vooraf verplicht is. De plaatselijke kerkelijke gemeente bepaalt hoeveel mensen er in een dienst kunnen worden toegelaten. Zij regelt ook welke gemeenteleden in welke diensten welkom zijn en nodigt hen daarvoor uit, bijvoorbeeld in alfabetische volgorde. De kerkelijke gemeente weet in alle gevallen welke mensen er in een kerkdienst kunnen worden verwacht. Kerkleden kunnen dus niet spontaan naar de kerk komen.

Mag er gezongen worden tijdens de kerkdiensten?

Premier Rutte zei woensdagavond dat het niet is toegestaan om in groepsverband „hard mee te zingen” of te schreeuwen. Zó staat het ook op de website van de Rijksoverheid: „Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.” In de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer staat min of meer hetzelfde: „Het in groepsverband geforceerd verheffen van de stem is verboden.” Later tijdens de persconferentie drukte Rutte zich echter veel stelliger uit: gemeentezang mag sowieso niet mag zolang er geen vaccin is, ook niet als dit pianissimo, heel zacht, gebeurt. „In de kerk zelf zingen: er zijn toch te veel aanwijzingen dat dit tot grote problemen heeft geleid eerder dit jaar.”

Wel wordt het waarschijnlijk onder voorwaarden mogelijk om met individuele zangers of met een klein koor op een podium de zang een plek te geven in de liturgie. „Onder voorwaarden, dat wordt nog precies beschreven. Maar dan heb je een beperkt aantal mensen.”

De premier opperde als mogelijkheid nog om „mooie gezangen of psalmen” voor te lezen. „Misschien kan dat wel een nieuwe traditie opleveren. En laten we dan hopen dat we weer zo snel mogelijk normaal kunnen doen en normaal kunnen zingen, omdat er een vaccin is, of goede medicijnen.”

Wat moet er nog meer gebeuren?

Het is een ingewikkelde klus voor kerkenraden en kosters om per 1 juli alles in goede banen te leiden. De protocollen voor onder meer de toegang, de looproutes en het toiletbezoek zullen hiervoor moeten worden aangepast.

Hoe lang gelden de huidige maatregelen?

Per 1 september wordt de situatie opnieuw bekeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer