Beurs kleurt donkerrood, alle AEX-fondsen in de min
De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een stevig verlies de handel uitgegaan. Elders in Europa was het sentiment ook negatief. De markten reageerden onder meer op het nieuws dat de Verenigde Staten extra importheffingen in willen voeren voor miljarden aan Europese goederen. Verder joeg de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Amerika beleggers schrik aan.
De AEX-index sloot de sessie 2,9 procent in het rood op 557,33 punten. Alle 25 in de hoofdindex genoteerde fondsen leverden aan beurswaarde in. De MidKap zakte 2,7 procent tot 746,23 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 3,4 procent kwijt.
Hekkensluiter in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 7,7 procent. ABN AMRO, Unibail-Rodamco-Westfield en ING volgden met minnen tot ruim 7 procent. Informatieleverancier RELX kampte met een adviesverlaging door ABN AMRO en zakte 3,7 procent.
NN Group verloor 2,6 procent. De verzekeraar, die ook een beleggersdag hield, verwacht dat de coronacrisis dit jaar een impact op het operationeel resultaat van 100 miljoen euro zal hebben. Het bedrijf, dat onder vuur ligt van de Amerikaanse activistische investeerder Elliott, maakte verder bekend een progressief dividendbeleid te willen voeren en jaarlijks minstens 250 miljoen euro voor de inkoop van eigen aandelen uit te trekken.
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 3,9 procent) behoorde tot de staartgroep in de MidKap. Bij luchtvaartmaatschappij Air France vertrekken eind dit jaar 403 piloten. Dat komt neer op 10 procent van het totale aantal vliegers. Ook bij KLM wordt gesproken over ingrepen.
In Frankfurt ging de aandacht opnieuw uit naar Wirecard (min 28,3 procent). De Duitse marktwaakhond BaFin verdenkt de Duitse betalingsverwerker nu ook van marktmanipulatie. Wirecard wordt al onderzocht vanwege mogelijke fraude.
Dialog Semiconductor steeg bijna 6,4 procent. De Brits-Duitse chipmaker schroefde zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal op. In Parijs kreeg Europcar er 1,2 procent bij. De Duitse autobouwer Volkswagen (min 3,3 procent) overweegt het autoverhuurbedrijf over te nemen.
De euro was 1,1267 dollar waard, tegen 1,1326 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 7 procent minder op 37,57 dollar. Brentolie daalde 6,5 procent in prijs tot 39,83 dollar per vat.