Powell: Situatie in Irak verslechterd
De situatie in Irak „verslechtert”, volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Hij zei dit zondag in het ABC-programma ”This Week”.
Desondanks denkt Powell dat er in januari verkiezingen kunnen worden gehouden, omdat de Amerikaanse troepen een offensief voorbereiden om het gezag van de Iraakse interim-regering en de internationale coalitie te herstellen.
Dat werd bevestigd door generaal John Abizaid, die de Amerikaanse oorlogsinspanningen coördineert. Powell benadrukte dat de komende verkiezingen moeten voldoen aan een internationale standaard, willen zij geloofwaardig zijn. In het NBC-programma ”Meet the Press” meende generaal Abizaid dat de verkiezingen een nieuw Iraaks regime ook voldoende legitimiteit verschaffen „als zij niet volkomen perfect verlopen.” Datzelfde standpunt werd vorige week ook al verdedigd door minister van Defensie Donald Rumsfeld.
Een probleem voor de coalitie en voor het Iraaks bewind is overigens dat er momenteel veel slachtoffers vallen door Amerikaanse bombardementen op rebellenposities in steden zoals Fallujah. De krantengroep Knight Ridder publiceerde gisteren voor het eerst Iraakse cijfers. Daaruit blijkt dat er sinds begin april -toen het Iraakse ministerie van Volksgezondheid het aantal doden en gewonden begon bij te houden- 3487 doden vielen in vijftien van de achttien Iraakse provincies als gevolg van geallieerde militaire acties. Het aantal gewonden bedroeg 13.720. Dit betekent dat de bombardementen meer slachtoffers veroorzaken dan de acties van rebellen.
„Het is misschien al te laat om nu nog het vertrouwen van de bevolking voor democratische hervormingen te winnen. Deze bombardementen eisen te veel slachtoffers, maar Washington wil geen grondtroepen inzetten in de omstreden gebieden, uit vrees dat daardoor het aantal Amerikaanse slachtoffers te veel oploopt voordat onze eigen verkiezingen plaatsvinden”, meent prof. Juan Cole van de Universiteit van Michigan, historicus en specialist in de geschiedenis van de sjiitische moslims.
Volgens een rapport van de zogeheten Defense Science Board hebben de Amerikanen overigens niet voldoende troepen in Irak om het land te pacificeren. Minister Rumsfeld stuurde dit rapport vorige week zonder commentaar door naar het parlement. Verschillende senatoren pleitten gisteren voor het sturen van meer troepen naar Irak om de situatie te „stabiliseren.”