Zwitser worden blijft moeilijk
De Zwitsers hebben zondag per referendum twee voorstellen van de hand gewezen om de strenge regels voor naturalisatie te versoepelen.
Een voorstel om het voor in Zwitserland opgegroeide en opgeleide buitenlanders gemakkelijker te maken om het Zwitserse staatsburgerschap te verwerven, werd met 51,6 procent verworpen. Een voorstel om in Zwitserland geboren kleinkinderen van immigranten een Zwitsers paspoort te geven, werd afgewezen met 56,8 procent. In de conservatievere Duitstalige delen van het land stuitten de voorstellen op meer weerstand dan in Franstalige regio’s.
Ongeveer 20 procent van de 7,2 miljoen inwoners van Zwitserland heeft een buitenlands paspoort. Dat is een hoger percentage dan in de meeste andere Europese landen. Een van de oorzaken is dat het niet makkelijk is om Zwitsers staatsburger te worden. Buitenlanders komen pas na twaalf jaar in Zwitserland te hebben gewoond in aanmerking voor naturalisatie. In Zwitserland geboren kinderen en zelfs kleinkinderen van immigranten krijgen niet automatisch de Zwitserse nationaliteit. De regering wilde kleinkinderen van immigranten automatisch een Zwitsers paspoort geven en kinderen die in Zwitserland zijn geboren of er van jongs af aan wonen makkelijker in aanmerking voor een paspoort laten komen. De verwachting was dat het eerste voorstel het makkelijk zou halen.
De opkomst bij referenda in Zwitserland komt zelden boven de 50 procent, maar deze keer was dat 53 procent.
Rechtse tegenstanders van de voorstellen hadden aangevoerd dat de betekenis van het Zwitser-zijn zou worden ondermijnd als naturalisatie werd vereenvoudigd. Ze zeiden bang te zijn dat Zwitserland zou worden overgenomen door moslims en plaatsten advertenties met daarin een foto van Osama bin Laden op een Zwitsers identiteitsbewijs.
In een afzonderlijk referendum schaarde 55,4 procent van de kiezers zich achter een voorstel van de regering voor de invoering van veertien weken betaald zwangerschapsverlof. In Zwitserland bestond hiervoor tot dusver geen federaal systeem, waardoor er van kanton tot kanton en van bedrijf tot bedrijf grote verschillen tussen verlofregelingen bestaan. Een krappe meerderheid, 50,2 procent, stemde tegen een voorstel om te stoppen met het sluiten van postkantoren in dunbevolkte gebieden.