Heffing statiegeld op Duitse blikjes
In tegenstelling tot Nederland zet Duitsland de invoering van statiegeld op blikjes wel door. Het Duitse kabinet is woensdag na twee jaar strijd akkoord gegaan met plannen die voorzien in een heffing van 25 of 50 eurocent voor wegwerpverpakkingen vanaf begin volgend jaar.
Het besluit moet hergebruik in Duitsland een nieuwe impuls geven, maakte minister van Milieu Jürgen Trittin van de Groenen duidelijk. De afgelopen jaren bleken steeds meer wegwerpverpakkingen buiten het traditionele hergebruikcircuit te raken. Dit gold vooral voor de verpakking van koolzuurhoudende dranken, variërend van cola tot het energiedrankje Red Bull.
In 1997 zakte het aandeel voor hergebruik voor het eerst onder de wettelijk vastgelegde 72 procent. Nu ligt het op circa 60 procent. Dit percentage zal verder zakken als er geen maatregelen worden genomen, aldus Trittin.
Het statiegeld wordt geheven op wegwerpverpakkingen van metaal, glas en kunststof. Tot 1,5 liter zal het 0,25 euro bedragen. Boven de 1,5 liter moet de consument 0,50 euro betalen. Ook kartonnen verpakkingen voor water zonder koolzuur krijgen te maken met statiegeld. Uitgezonderd zijn flessen wijn en sterke drank.
Frisdrankproducenten en supermarkten in Duitsland zijn fel tegen de invoering van statiegeld. Zij hebben aangekondigd naar het constitutioneel hof in Karlsruhe te stappen om de maatregel aan te vechten. De bedrijven vrezen een enorme rompslomp in verband met de invoering. Minister Trittin schat de kosten op 135 miljoen euro per jaar, of „een eurocent per verpakking.”
Weerstand van het bedrijfsleven in Nederland leidde er eind vorig jaar toe dat het Nederlandse kabinet voorlopig afziet van de invoering van statiegeld op blikjes. Een voorstel van minister Pronk (VROM) om per blikje 20 eurocent te heffen om het zwerfafval tegen te gaan, haalde het niet. Bedrijven zeiden onder meer dat het voor slimme ondernemers lucratief was zelf blikjes te produceren en deze met winst in te leveren bij supermarkten.
Denemarken wil vanaf de zomer statiegeld heffen op blikjes. De Denen doen dit omdat ze op last van Europese regels blikjes moeten toelaten op de eigen markt. Voorheen waren blikjes in Denemarken verboden om het milieu te beschermen.