Voormalig woonhuis Etty Hillesum wordt niet gesloopt
Het stadsbestuur van Amsterdam heeft het vroegere woonhuis van schrijfster Etty Hillesum, Gabriël Metsustraat 6, aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee rust er bescherming op het pand en kan het niet worden gesloopt.
In het huis, een voormalige koetshouderij met paardenstal, schreef de joodse twintiger Hillesum in 1941 en 1942 haar indringende dagboek. Het werd, 38 jaar nadat ze was vermoord in Auschwitz, gepubliceerd onder de titel Het verstoorde leven.
De eigenaar wilde de panden Gabriël Metsustraat 2, 4 en 6 afbreken en er appartementen neerzetten. Erfgoedverenigingen, maatschappelijke organisaties en buurtbewoners maakten bezwaar tegen deze plannen, onder andere met een aantal petities. Op 21 april startte stadsdeel Zuid de procedure om het pand tot gemeentelijk monument aan te wijzen.
Het college gaat daarin mee. Wethouder Touria Meliani (monumenten): „De dagboeken van Etty Hillesum zijn niet alleen persoonlijke documenten, maar bieden ook belangrijk inzicht in hoe Joden in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gediscrimineerd en vervolgd. Het huis waar Etty Hillesum heeft gewoond en gewerkt is belangrijk erfgoed voor Amsterdam en verdient daarom bescherming.”
Klaas Smelik, oud-directeur van het Etty Hillesum Research Centre (EHOC) en initiatiefnemer van een van de petities, spreekt van „goed nieuws”. Hij dankt de meer dan 4000 mensen die deze petitie hebben ondertekend. Een petitie van buurtbewoners kreeg bijna 4900 handtekeningen.