Rotterdamse kunstinstelling Witte de With krijgt andere naam
Het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam krijgt een nieuwe naam. De instelling reageert daarmee op een antiracismeprotest waarbij de gevel van de kunstinstelling in de Witte de Withstraat werd beklad met verf. Maar die actie is volgens een woordvoerder niet de enige reden, over een naamswijziging wordt al bijna drie jaar gesproken.
Leden van het Helden van Nooit-kunstcollectief voerden de actie uit in de nacht van donderdag op vrijdag. In een verklaring zeggen de activisten dat ze „onterechte helden in de juiste context willen plaatsen”. Witte Corneliszoon de With (1599-1658) was een vlootvoogd en werkte onder meer bij de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij veroverde de Spaanse zilvervloot in 1628 met Piet Hein, van wie het standbeeld in Rotterdam-Delfshaven ook werd besmeurd,
De nieuwe naam van de kunstinstelling wordt later dit jaar bekendgemaakt en geldt officieel vanaf 27 januari 2021. „Die naamsverandering stond al langer vast, maar een datum was nog niet geprikt”, zegt de woordvoerder. „Voor veel van onze medewerkers, bezoekers en andere betrokkenen is dit een gevoelig onderwerp. Over de naamsverandering wordt al drie jaar gesproken in publieke forums en we hebben mensen uitgenodigd voor lunches om de dialoog aan te gaan.”
Wethouder Bert Wijbenga (buitenruimte) zei vrijdag dat de gemeente aangifte doet van de bekladding van de gevel van het kunstcentrum en die van het Piet Hein-standbeeld en het beeld van Pim Fortuyn aan de Korte Hoogstraat, die alle drie door de actiegroep zijn geclaimd.
De gemeente gaf direct opdracht om de gevel van het centrum aan de Witte de Withstraat schoon te spuiten. „Maar het is ons eigen pand en wij willen graag dat de handafdrukken in rode verf nog even blijven zitten”, aldus de zegsman van het kunstcentrum. „We hebben de schoonmakers daarom gevraagd even te pauzeren en contact opgenomen met de wethouder, die vond het prima. Een bekladdingsactie is niet onze manier om iets onder de aandacht te brengen, maar we hebben de boodschap wel begrepen. De dialoog moet ook volgens ons altijd gevoerd worden.”