Veel gezondheidsklachten bij thuiszittende coronapatiënten
Een groot deel van de coronapatiënten die thuis hebben gezeten, heeft bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus nog ernstige klachten. Ruim negen op de tien van deze patiënten geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten.
Dat melden het Longfonds en kenniscentrum CIRO na een peiling onder 1622 mensen met klachten na corona. „We zijn hier echt van geschrokken”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. „Het is voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden.”
Van de mensen die meewerkten, heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose gesteld door een arts. Veruit de grootste groep (85 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Nu is dat nog maar 6 procent.
Veel gemelde klachten zijn vermoeidheid (88 procent), kortademigheid (74 procent), druk op de borst (45 procent), hoofdpijn (40 procent) en spierpijn (36 procent).
Bijna de helft van de respondenten geeft aan na corona niet meer te kunnen sporten, meer dan zes op de tien heeft zelfs problemen met lopen. „Dat is schokkend”, zegt Rutgers. „Dit zijn gezonde mensen die zich nu afvragen of ze ooit volledig herstellen van corona.”
Schade
Jako Burgers, woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap, bijzonder hoogleraar aan de Maastricht University en huisarts in Gorinchem, heeft vier patiënten in zijn praktijk met langdurige klachten, op een totaal van zo’n veertig ex-coronapatiënten.
„Mijn schatting is dat een op de vijf tot een op de tien coronapatiënten langdurige klachten houdt. Op zo’n 100.000 besmettingen in Nederland gaat het dus om duizenden mensen.”
Het virus is bij hen weliswaar verdwenen, maar heeft tijdens het ziekteproces veel schade in het lichaam aangericht. Burgers: „Covid is vooral een luchtwegaandoening, maar ook andere organen en weefsels zoals spieren krijgen er een tik van mee.”
De huisarts vindt het herkenbaar dat patiënten die twee of drie maanden met klachten rondlopen, bang zijn dat ze nooit meer de oude worden. „Dan zeg ik: houd vol, gooi het bijltje er niet bij neer. Herstelprocessen kunnen maanden vergen. Zo geneest een tennisellenboog vaak pas na negen maanden tot een jaar. Ook het herstel na een zware operatie, hevige infectie of een bevalling duurt soms vele maanden. Je mag hopen en verwachten dat deze mensen uiteindelijk weer beter worden.”
Onbekend is waarom de een na een corona-infectie snel opknapt, terwijl de ander lang blijft tobben. Burgers: „We weten het niet. Het zijn vaak gewone mensen, niet alleen ouderen, die nog lang klachten houden. De mensen in mijn praktijk zijn tussen de 40 en de 50 jaar, hebben geen obesitas en waren voorheen sportief.”
Via het coronalongplein.nl, een digitaal platform van de Long Alliantie Nederland (LAN) en het Longfonds, kunnen mensen hun klachten melden.
Charissa Rehling (29) is een van hen. „Dik twaalf weken zit ik nu thuis en ik heb nog steeds veel last van het virus, ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag. Voor mijn gevoel kan ik nergens echt terecht met mijn klachten, er is geen vangnet voor patiënten zoals ik.”
Open deuren
Huisarts Burgers, die betrokken is bij de totstandkoming van een richtlijn voor de nazorg en revalidatie van ex-coronapatiënten, vindt het belangrijk dat patiënten zelf aan de bel trekken bij de huisarts.
„Eén op de vijf mensen vermijdt de huisarts vanwege angst voor besmetting of vanwege de gedachte dat hij het te druk heeft. Beide bezwaren zijn onterecht. De huisarts is laagdrempelig bereikbaar. Mensen kunnen gewoon bellen. De deuren staan open.”