‘Brits’ Unilever krijgt fiat beleggers, AEX kleurt rood
De AEX-in Amsterdam is donderdag met een stevige min de handel uit gegaan. Ook elders in Europa werden verliezen opgetekend. Unilever was een van de weinige hoofdfondsen op het Damrak die zich aan het negatieve sentiment wist te onttrekken. Met de beslissing de structuur te wijzigen kreeg het de handen van beleggers voorzichtig op elkaar. Dat de stemming somber was, kwam onder meer door de voorzichtige prognoses over het herstel van de Amerikaanse economie.
De AEX-index sloot de sessie met een min van 3,4 procent op 540,26 punten. De MidKap zakte 3,9 procent tot 731,31 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 4,5 procent.
Unilever was een van de twee winnaars in de AEX. Het levensmiddelenconcern geeft zijn dubbele Brits-Nederlandse structuur op en wordt op papier volledig Brits. Die stap moet het bedrijf meer flexibiliteit bieden, wat beleggers wel kon bekoren. Het aandeel won 0,4 procent. Betalingsbedrijf Adyen was met een winst van 0,8 procent dagwinnaar in de AEX.
Just Eat Takeaway daalde 3,8 procent. Het maaltijdbestelbedrijf neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub over voor 7,3 miljard dollar. De deal wordt volledig in aandelen afgehandeld. Unibail-Rodamco-Westfield (min 13 procent) sloot de rij, mede door een adviesverlaging.
Verder stonden banken en verzekeraars onder druk nadat de Amerikaanse koepel van centrale banken had laten weten dat de rente in de Verenigde Staten nog lang laag zal blijven. ABN AMRO, Aegon en ING stonden in de staartgroep van de AEX met verliezen van meer dan 8 procent.
In de MidKap was er onder meer bovengemiddelde aandacht voor PostNL (min 7,2 procent). Een rechter zette een streep door de vergunning voor de eerdere overname van concurrent Sandd. Die beslissing doet naar verluidt niets af aan de samenvoeging die al is afgerond, maar toch maakte het beleggers nerveus.
Air France-KLM verloor 8,7 procent. Het luchtvaartconcern verruimde zijn regeling wat betreft de geldteruggarantie voor de door de coronacrisis gedupeerde reizigers. In Frankfurt verloor Lufthansa dik 9 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht ondanks de miljardensteun van de Duitse overheid tot 26.000 banen te schrappen vanwege de coronacrisis.
De euro was 1,1366 dollar waard, tegen 1,1351 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 7,9 procent goedkoper 36,44 dollar. Brentolie kostte 6,8 procent minder op 38,90 dollar.