Economie

Eurostat gaat Grieks tekort onderzoeken

De Europese Commissie heeft donderdag opdracht gegeven voor een onderzoek naar mogelijk gesjoemel met de opgave die Griekenland heeft gedaan over zijn begrotingstekort over 2003. De afgelopen maanden is gebleken dat het Griekse tekort veel hoger is dan aan Brussel werd gemeld.

Redactie economie
24 September 2004 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

In een donderdag uitgegeven verklaring van Europees commissaris Almunia (Monetaire Zaken) staat dat de aanpassingen van het Griekse begrotingstekort van zo’n grote omvang zijn dat het leidt tot „serieuze zorgen.” Het Europees statistisch bureau Eurostat gaat ook oudere cijfers van Griekenland onderzoeken. Het kijkt naar de jaren 1997 tot en met 1999. Op basis van die cijfers mocht Griekenland in 2001 de euro invoeren.

In het stabiliteitspact, de afspraken die werden gemaakt bij de invoering van de euro, is een maximaal begrotingstekort van 3 procent opgenomen. Het tekort over 2003 bedroeg niet 2 procent, zoals de regering in Athene zelf heeft berekend, maar 4,6 procent, blijkt uit de cijfers van de EC. Griekenland is daarmee het land met het hoogste tekort van alle twaalf landen die in 2002 de euro invoerden. De Commissie gaat onderzoeken of sprake is van opzet.

Over dit jaar wordt een tekort van 5,3 procent voorzien. De EU gaat ook bekijken of Griekenland opzettelijk foute cijfers heeft verstrekt over de jaren voor 2000, toen een besluit moest worden genomen over de Griekse deelname aan de euro. Athene heeft zijn begrotingstekorten mogelijk bewust lager voorgesteld om niet te worden uitgesloten van de Europese eenheidsmunt.

Directeur Van den Abeele van Eurostat wilde donderdag niet spreken van leugens. „Maar als we twijfelen aan cijfers, zullen we niet aarzelen een inbreukprocedure te beginnen (bij het EU-hof)”, zei hij. Voor Van den Abeele in juli vorig jaar directeur van het bureau werd, gebeurde dat nooit. „Dat was destijds niet gepast.”

Volgens Van den Abeele is het voor zijn bureau met 680 mensen nauwelijks mogelijk alle cijfers die de lidstaten aanleveren, nauwgezet te controleren. Hij wil versterking van experts uit de lidstaten.

Reeds vanaf september 2002 koesterde Eurostat twijfel over de fraaie Griekse cijfers. Sindsdien zijn ze voorzien van een voetnoot.

Overigens stuurt Eurostat binnenkort ook een team naar Madrid. Daar is twijfel over de manier waarop de kosten van de aanleg van de hogesnelheidslijn in de boeken zijn opgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer