Buitenland

Komproe op vrije voeten door ernstige ziekte

De rechtbank in Willemstad heeft donderdag de gevangenhouding van ex-minister van Justitie Ben Komproe geschorst. Dit vanwege het feit dat hij ernstig ziek is, meldde het openbaar ministerie.

ANP
24 September 2004 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

De 62-jarige Komproe heeft eerder deze week een zware operatie aan zijn maag ondergaan. Hij ligt op de intensive care van het ziekenhuis op Curaçao en is nog niet buiten levensgevaar.

De ex-minister werd ruim twee weken geleden gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en schending van zijn ambtseed als minister. Het OM verdenkt Komproe ervan dat hij, samen met de eigenaar van het openluchtbordeel Campo Alegre, Giovanni van I., prostituees uit de Dominicaanse Republiek en Colombia zonder visum of vergunning heeft toegelaten tot Curaçao.

De woordvoerder van het OM zegt dat het verzoek tot schorsing van de detentie van Komproe zowel door het OM als door diens advocaat is ingediend. „De ernstige verdenkingen tegen Komproe blijven van kracht en hij zal zich hier op termijn ook voor moeten verantwoorden voor de rechter. Maar nu is hij ernstig ziek en hebben we de rechter-commissaris gevraagd de situatie voor hem iets te verlichten”, aldus de zegsman van justitie. Dit betekent dat Komproe in het ziekenhuis niet langer bewaakt hoeft te worden door cipiers.

Het OM heeft wel voorwaarden gesteld aan de schorsing. Zo mag Komproe, als hij zich weer wat beter voelt, niet met de pers praten en ook niet met medeverdachten. En zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat, moet de ex-minister zich weer beschikbaar houden voor verhoor.

De partij van Komproe, Frente Obrero Liberashon (FOL), is verontwaardigd over de behandeling van hun partijgenoot. „Twee weken geleden was hij nog volledig gezond en nu ligt hij aan de beademing in het ziekenhuis. Hoe kan dat? Wat hebben ze met hem gedaan?” vraagt voormalig gevolmachtigd minister Maurice Adriaens zich af. Zijn partij heeft een brief gestuurd naar de Commissie van Toezicht op het Gevangeniswezen en wil weten wat er tijdens de verhoren door het Recherche Samenwerkings Team (RST) allemaal is voorgevallen.

De FOL wil cameratoezicht bij de verhoren door het RST. Ook de huidige minister van Justitie, Norberto Ribeiro, treft blaam, vindt de FOL. „Hij zou als minister moeten voorkomen dat een collega van hem in de gevangenis belandt”, aldus Adriaens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer