Natuurorganisaties zien hun kritiek bevestigd in stikstofadvies
Natuur- en milieuorganisaties reageren zeer positief op het stikstofadvies van de commissie-Remkes aan het kabinet. Milieudefensie spreekt van een „belangrijk en gezaghebbend advies waaruit blijkt dat kringlooplandbouw noodzakelijk is”. Greenpeace ziet er een bevestiging in dat „het roer drastisch om moet”. Het Wereld Natuur Fonds (WNF-NL) constateert dat het stikstofbeleid van het kabinet opnieuw „de prullenbak in kan”, omdat het te vrijblijvend is.
Het Adviescollege Stikstofproblematiek vindt dat het kabinet meer ambitie moet tonen en doelstellingen wettelijk moet vastleggen. In 2030 moet de stikstofuitstoot zijn gehalveerd, vinden de adviseurs.
Directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds ziet in de aanbevelingen vooral „een flinke inspanning voor de landbouw”. Kansen zijn er ook, voor boeren die bereid zijn over te stappen op „natuurvriendelijke kringlooplandbouw”.
Greenpeace is niet verbaasd over het advies, zegt directeur Joris Thijssen. „Om de natuur te redden zijn niet alleen maatregelen nodig in natuurgebieden, maar ook een stevige reductie van de stikstofuitstoot.” De organisatie bereidt zelf een rechtszaak tegen de Staat voor om betere natuurbescherming af te dwingen.
Wat Milieudefensie betreft is het verbeteren van de natuur en het verminderen van de stikstofuitstoot ook een kwestie van welzijn. „Stikstofreductie draagt bij aan gezondere lucht. Natuurherstel draagt bij aan voldoende schoon oppervlakte- en drinkwater”, aldus de organisatie. „Hoeveel adviezen dat niet alles kan heeft de regering nodig om te kiezen voor een duurzame toekomst?”
Natuurmonumenten en LandschappenNL zien in het rapport „een realistische oplossing voor de stikstofimpasse” die uitzicht biedt op „daadwerkelijk natuurherstel”. Volgens de natuurorganisaties moet het kabinet met een nieuw wetsvoorstel komen, omdat de huidige plannen „vrijblijvend, onduidelijk en ontoereikend” zijn. In de rechtszaal zouden ze niet overeind blijven, stellen de organisaties. „Het kabinet moet het advies van de deskundige adviescommissie daarom serieus nemen en terug naar de tekentafel.”