Megawati vraagt vergiffenis
De Indonesische president Megawati Soekarnoputri heeft zich donderdag tegenover het parlement en het Indonesische volk verontschuldigd voor haar tekortkomingen. Ze vroeg om vergeving, maar ook wees zij op de zaken die zij de afgelopen jaren heeft bereikt.
Zij verloor maandag de strijd om het presidentschap van ex–generaal Susilo Bambang Yudhoyono. Na telling van meer dan honderd miljoen stemmen leidt de oud–militair met 61 procent tegen 39 voor Megawati. Ongeveer 123 miljoen Indonesiërs brachten een stem uit.
Megawati benadrukte in haar rede de economische vooruitgang die onder haar bewind is geboekt. Verder waarschuwde ze haar opvolger voor de zware beproevingen die hem staan te wachten zoals de strijd tegen het terrorisme. Ze wilde haar verlies echter nog niet toegeven omdat de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen pas op 5 oktober volgt. Op 20 september wordt de nieuwe president ingezworen voor een ambtstermijn van vijf jaar.
Yudhoyono is al begonnen met de samenstelling van zijn regeerploeg en de opstelling van een beleidsplan. Volgens The Jakarta Post wil Yudhoyono zich in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap vooral bezighouden met de kwestie–Atjeh. Daar strijden gewapende burgers al jarenlang voor afscheiding van Indonesië.
’SBY’ heeft al duidelijk gemaakt dat er „niet getornd zal worden aan de eenheidsstaat Indonesië". Daarmee maakte hij duidelijk dat de opstandelingen in Atjeh kunnen fluiten naar afscheiding. De waarschijnlijke nieuwe president stelde de provincie op Sumatra wel „speciale autonomie" in het vooruitzicht. In de visie van Yudhoyono „zal Atjeh binnen de komende twee of drie jaar een betere toekomst hebben".
Volgens de krant The Straits Times zal Yudhoyono naar Amerikaans voorbeeld ook twee nieuwe staatsorganen in het leven roepen, een nationale veiligheidsraad en een economische beleids– en adviesraad. De president zal zich vooral richten op bestrijding van het terrorisme en beoogd vice–president Jusuf Kalla zal het programma voor economisch herstel gaan leiden.
Yudhoyono heeft al verscheidene personen op het oog voor topfuncties binnen beide organen zoals admiraal Widodo, ex–opperbevelhebber van de strijdkrachten, en Sofyan Wanandi, een invloedrijke Chinees–Indonesische zakenman. Voormalige functionaris bij het Internationaal Monetair Fonds, Sri Mulyani, zal waarschijnlijk aantreden als minister van Financiën. Zij geldt als een expert op het gebied van Zuidoost–Aziatische economische zaken.