Forse winsten op Europese beurzen
De aandelenbeurzen in Europa zijn dinsdag met forse winsten gesloten. Signalen dat de economie weer verder van het slot gaat, deden het sentiment veel goed. Daarnaast wordt in Duitsland onderhandeld over een nieuwe omvangrijk steunpakket en kondigt de Europese Centrale Bank (ECB) deze week naar verwachting extra stimuleringsmaatregelen aan.
De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent hoger op 546,12 punten. De MidKap steeg 1,6 procent tot 745,44 punten. De beurzen in Londen en Parijs dikten tot 2 procent aan.
In Frankfurt schoot de DAX 3,8 procent omhoog. De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert overleg over een tweede stimuleringspakket van 50 tot 100 miljard euro om de grootste economie van Europa door de coronacrisis te loodsen.
De reisbranche deed het goed, na het diepe dal waarin de sector was gezonken door alle reisbeperkingen wegens het nieuwe coronavirus. Onder andere Nederland wil reizen binnen Europa vanaf 15 juni niet langer afraden, bevestigden ingewijden. Air France-KLM won in de MidKap 3,3 procent. Touroperator TUI won in Frankfurt 3,4 procent terwijl luchtvaartconcern Lufthansa 3,4 procent won. Bij dat laatste bedrijf speelt ook mee dat het bestuur en de Duitse overheid een akkoord hebben gesloten over een steunpakket.
Unibail-Rodamco-Westfield was de grote winnaar in de AEX met een winst van 9,4 procent. De meeste winkelcentra van het winkelvastgoedconcern zijn inmiddels heropend na de versoepeling van de coronamaatregelen. Volgens het bedrijf hebben 65 van de 90 winkelcentra de deuren weer geopend, waaronder in Frankrijk en Los Angeles. Biofarmaceut Galapagos was hekkensluiter met een verlies van 1,9 procent.
De automakers BMW en Daimler wonnen tot 7,7 procent in Frankfurt. Het nieuwe stimuleringspakket van de Duitse overheid bevat naar verluidt ook steun aan de autosector. Volkswagen klom 5,7 procent. De autobouwer is een samenwerking aangegaan op het gebied van de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s met de door branchegenoot Ford gesteunde start-up Argo AI.
De euro was 1,1177 dollar waard, tegen 1,1119 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent meer op 36,27 dollar. Brentolie werd 2,6 procent duurder op 39,33 dollar.