Zwartkopmeeuw doet het erg goed
De zwartkopmeeuw doet het in Nederland verbazingwekkend goed. De soort heeft zich de laatste paar jaren uitgebreid van enkele tientallen tot 1100 paar. De vogel komt voornamelijk voor in Zeeland.
De Vogelbescherming heeft geen idee van de oorzaak van het succes, zegt woordvoerder H. Peeters. „Het is puur speculeren. We zijn in ieder geval wel blij met de uitbreiding. Het is een heel herkenbare en mooie vogel, mooier dan de kokmeeuw.”
De zwartkopmeeuw komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa, maar is in de loop van de jaren steeds noordelijker gaan broeden. Vanuit België is de vogel ten slotte overgevlogen naar Nederland.
Andere meeuwensoorten hebben wisselend succes in Nederland. De kokmeeuw doet het de laatste jaren slechter. De aantallen lopen achteruit. Een opmerkelijke oorzaak is waarschijnlijk het sluiten van vuilnisbelten. Daar scharrelden de kokmeeuwen graag hun hapjes bij elkaar. „Maar de Vogelbescherming pleit niet voor terugkeer van de vuilnisbelten hoor”, verzekert Peeters.
Stormmeeuwen hebben nogal te lijden van vossen, die de kleine vogels in de duinen weghappen. De mantelmeeuwen, die wat groter zijn, nemen in aantal toe, vooral in het binnenland.